Siirry sivun sisältöön

Usein kysytyt kysymykset seksitaudeista

Milloin hakeutua seksitautitesteihin? Pitääkö seksitautitestejä varten olla syömättä ja juomatta?

Seksitautitesteihin voi hakeutua sukupuolitautien poliklinikalle, omalle terveysasemalle, opiskelijaterveydenhuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle.

HUS-alue:

Iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikalle voi tulla ilman lähetettä, katso tarkemmat ja ajantasaiset ohjeet tästä:

Näytevastausten valmistuminen riippuu hoitopaikasta. Osa tuloksista voi valmistua muutamassa päivässä, mutta yleensä kaikki tulokset ovat viimeistään viikon kuluttua käytettävissä.

HUS:

Positiivisista vastauksista ilmoitetaan viikon sisällä puhelimitse. Muuten vastaukset näkyvät omakannassa viiveellä.

Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia, joten jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa ja epäilee tartuntaa, kannattaa käydä testeissä.

Testejä varten ei tarvitse olla ravinnotta, joten saa syödä ja juoda normaalisti.

Klamydia ja tippuri tutkitaan yleensä ensivirtsanäytteestä, ja tätä varten tulisi olla virtsaamatta vähintään kaksi tuntia luotettavan näytteen saamiseksi.

Poliklinikalla tutkimme ainoastaan seksitauteja. Muiden tutkimusten ja lääkitysten osalta voi olla yhteydessä omalle terveysasemalle tai opiskelija- tai työterveyshuoltoon.

Flunssa tai muut tulehdukset eivät ole este testien ottamiselle, mutta jotkut antibioottikuurit voivat heikentää testien luotettavuutta.

Klamydia ja tippuri saadaan luotettavasti poissuljettua viiden päivän kuluttua mahdollisesta tartunta-ajankohdasta, kupan suhteen itämisaika on kaksi kuukautta ja hiv:n kolme kuukautta.

Milloin ja mihin testeihin? Lue lisää:

Taudit voivat tarttua myös suojaamattomassa suu- tai anaaliseksikontaktissa sekä yhteisten seksivälineiden välityksellä.

Seksitautien testaus on kunnallisessa terveydenhuollossa potilaalle maksutonta. Yksityisillä lääkäriasemilla on omat hinnastot eri testeille.

Klamydia tarttuu herkästi, joten myös seksikumppani on tärkeä hoitaa samanaikaisesti. Näin pystytään välttämään klamydian edestakainen tarttuminen. Hakeudu siis testeihin ja kerro hoitopaikassa, että kumppanillasi on todettu klamydia.

Bakteerit kuolevat hitaasti. Klamydian ja tippurin hoidossa käytetyt lääkkeet ovat pitkävaikutteisia, ja paraneminen tapahtuu hitaasti viikon aikana, jolloin tauti on edelleen tartuttava.

Lue lisää klamydian ja tippurin hoidosta:

Nielun klamydiatartunta voidaan pois sulkea vain nielusta otettavalla näytteellä, virtsanäyte kertoo vain genitaali-infektion mahdollisuuden.

Lue lisää miten klamydia todetaan?

Lääkärin määräämä antibiootti tehoaa hyvin klamydiaan. Jos jälkitarkastuksessa klamydia on edelleen positiivinen, todennäköisimmin kyse on uudesta tartunnasta kumppanilta, jota ei ole hoidettu.

Klamydian hoitoon liittyviä selibaatti- ja kondomiohjeistuksia on tärkeä noudattaa juuri uuden tartunnan välttämiseksi.

Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa sisäsynnytintulehduksen, jonka seurauksena raskaaksi tulo voi vaikeutua. Tarkempia lapsettomuuden syitä aletaan kuitenkin yleensä tutkia vasta, jos raskaus ei ole luonnollisin keinoin alkanut vuoden yrittämisen jälkeen.

Herpestä pystytään parhaiten tutkimaan silloin, kun genitaalialueella ilmenee rakkuloita tai haavaumia, joista voi ottaa pumpulitikulla näytteen. Verikokeesta tutkittava vasta-ainetesti voi kertoa viruksen oireettomasta kantajuudesta, mutta se ei määrittele tarkemmin viruksen sijaintia (esim. huuliherpes).

Herpestä pystytään parhaiten tutkimaan silloin, kun genitaalialueella ilmenee rakkuloita tai haavaumia, joista voi ottaa pumpulitikulla näytteen. Verikokeesta tutkittava vasta-ainetesti voi kertoa viruksen oireettomasta kantajuudesta, mutta se ei määrittele tarkemmin viruksen sijaintia (esim. huuliherpes).

Raskauden aikana äidin sairastama genitaaliherpes voi tarttua sikiöön tai synnytyksen yhteydessä vastasyntyneeseen. Neuvolassa kartoitetaan äidin ja isän herpestilanne ja tarpeen vaatiessa raskauden loppupuoliskolla voidaan äidille aloittaa estolääkitys synnytyksen lähestyessä.

Papilloomavirusrokote on ensisijaisesti suunniteltu nuorille, joiden sukupuolielämä ei ole vielä alkanut. Rokotteella ei ole hoitavaa vaikutusta jo todettuihin kondyloomiin.

Kondyloomien jäädytysväli on yleensä 2–3 viikkoa.

Katso tarkemmat ja ajantasaiset ohjeet Sukupuolitautien poliklinikalta tästä.

Virus voi olla aktiivinen 1–2 vuoden ajan. Kuitenkin on aina mahdollista kohdata uusia virustyyppejä, ja kondyloomia voi ilmestyä uudelleen pitkänkin oireettoman ajan jälkeen.

Sukupuolitautien poliklinikalla ei ole käytössä hiv:n pikatestiä. Esimerkiksi Hiv-point tarjoaa pikatestausta ajanvarauksella.

Lue lisää:

Päivitetty 15.8.2018