Kynsisilsa

Kynsisilsalla tarkoitetaan kynnen sieni-infektiota, jonka tavallisimmat aiheuttajat ovat silsasienet. Se on jalkasilsan ohella yleinen ihon sieni-infektio.

Kynsisilsa on miehillä yleisempi kuin naisilla, ja yleistyy iän myötä. Lapsilla kynsisilsa on harvinainen. Sienitulehdus on varpaankynsissä huomattavasti yleisempää kuin sormien kynsissä. Toistuvat traumat tai tietyt sairaudet kuten diabetes altistavat kynsisilsalle. Kynsisilsa vaurioittaa herkästi ympäröivää ihoa ja voi olla infektioportti ihon bakteeri-infektioille. Kynsisieni on myös esteettinen haitta.

Kynsisilsan oireet

Sieni-infektio alkaa tavallisesti kynnen kärjestä tai kynnen sivusta. Sille on tyypillistä kellertävä tai rusehtava juostemainen väritys, joka etenee kynnen kärjestä kohti kynnen tyveä. Silsa leviää kynnen alla ja muuttaa vähitellen kynnen haperoiseksi ja paksuksi, mikä johtaa kynnen irtoamiseen alustastaan. Kynsisilsa voi tuhota koko kynnen. Harvinaisempaa on, että kynsisilsa kasvaa kynnen pinnassa (niin sanottu valkea kynsisilsa) tai että se alkaa kynnen tyviosasta. Jälkimmäinen on yleisempää puolustusjärjestelmän häiriötiloissa tai ääreisverenkierron häiriöissä.

Katso aiheeseen liittyvät kuvat. Kuvat saattavat aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Kuva: Kynsisilsa isovarpaan kynnessä

Kuva: Kynsisilsa varpaan kynsissä

Kynsisilsan toteaminen

Kynsien sieni-infektio tulee aina varmistaa tutkimuksilla ennen hoidon aloitusta. Vesi- tai alkoholipuhdistuksen jälkeen kynnen kärkiosa ja terveet pintakerrokset poistetaan kynsipihdeillä tai vuolemalla ohuita lastuja veitsellä. Näytteeksi leikataan viallista kynttä tai kynsilevyn pohjakerrosta. Näyte tutkitaan käyttäen sieniviljelyä, johon kuuluu myös mikroskopointi, ns. natiivinäyte. Viljelyn vaihtoehto on tutkia näyte geenitekniikalla (PCR). PCR-tutkimuksen voi tehdä, vaikka kynttä olisi edeltävästi hoidettu sienilääkityksellä.

Kynsisilsan hoito

Kynsisienen hoito on suun kautta otettava sienilääkitys, joka kestää vähintään 3-4 kuukautta. Huomioitavaa on, että sienilääkityksellä kynsisilsa paranee vain noin joka toisella. Lääkehoidon ohella jalkahoitajan suorittamat kynnenohentamiset (urealiuotus, mekaaninen hionta) saattavat edesauttaa kynsisilsan parantumista. Kynnen kärkiosan alkava silsa saattaa parantua paikallisella lakkahoidolla.

Kynsisienen ehkäisyssä korostuu jalkahygienian merkitys (katso jalkasienen ennaltaehkäisy).

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018