Avanteen vaikutukset ruoansulatukseen

​​​Ohutsuoliavanneleikatulla paksusuoli on joko poistettu kokonaan tai se on käyttämättä jonkin aikaa. Ohutsuoliavanteelta tuleva uloste on vetistä, paksuimmillaan puuromaista. Tästä syystä tulee kiinnittää huomiota neste- ja suolatasapainoon. Normaalisti ohutsuoliavanne erittää ulostetta noin 600–1000 ml vuorokaudessa, jos koko ohutsuoli on käytettävissä ruoansulatukseen ja avanne sijaitsee tyypillisessä paikassa ohutsuolen loppuosassa.

Paksusuoliavanneleikkauksessa ohutsuolen lisäksi useimmiten suuri osa paksusuolesta jätetään ennalleen, jolloin suolisto toimii pääosin samalla tavoin kuin ennen leikkausta. Paksusuoliavanteesta erittyvä uloste on kiinteähköä ja suoli toimii yksilöllisesti 1–3 kertaa vuorokaudessa. Joskus suoli voi toimia myös harvemmin.

Ruokavalio-ohjeita ohutsuoliavanneleikatulle

Ohutsuoliavanneleikatulla suola- ja nestevajeen riski on merkittävä. Yleensä 2–3 litran nesteen saanti riittää perustarpeeseen. Kokonaisnesteen määrään vaikuttavat juotavien lisäksi nestemäiset ruoat. Lisäksi runsasnesteiset kasvikset, marjat ja hedelmät auttavat nesteiden saannissa.

Erityistilanteissa, ripuloidessa ja hikoillessa (kuume, liikunta, helle) on erityisesti kiinnitettävä huomiota neste- ja suolatasapainoon.

Pelkän sokerijuoman tai veden juonti ei ole suosit​eltavaa, koska vesi ei imeydy niin tehokkaasti etenkään ripulitaudin aikana. Kahvin, teen ja alkoholipitoisten juomien nauttiminen lisää virtsan eritystä ja näin nesteiden saannin tarvetta.

Neste- ja suolavajauksen oireita

  • janon tunne
  • vähentynyt virtsamäärä
  • väsymys
  • heikotus
  • ärtyneisyys
  • keskittymiskyvyn puute
  • päänsärky
  • ruokahalun puute
  • lihaskrampit jaloissa

Hyviä juomia

  • laimennettu mehu tai mehujuoma
  • vähähiilihappoinen kivennäisvesi
  • mehukeitto
  • kiisseli
  • liha-, kala-, kana- tai kasvisliemi
  • vähälaktoosiset tai laktoosittomat maitojuomat
  • urheilujuomat
  • kotitekoinen kuntojuoma

Natriumin (suolan) saantia helpottavia ruokia

  • suolalisä
  • lihaleikkeleet
  • suolakala
  • fetajuusto
  • oliivit
  • suolakurkut
  • suolakeksit tai sipsit
  • suolaisista juotavista (lihaliemet, urheilujuomat ym.) saa helposti nesteiden lisäksi suoloja
  • merisuolarakeet nopea apu

Muut suolat

  • maitotuotteissa, banaanissa, tuoreissa marjoissa ja kuivatuissa hedelmissä on kaliumia
  • alhaiseen magnesiumtasoon tehokkain on lääkkeenomaisesti otettava valmiste

Ruokavalio-ohjeita paksusuoliavanneleikatulle

Paksusuoliavanneleikatuilla tyypillisimpiä ruoansulatusvaivoja ovat ilmavaivat ja ummetus. Molempia voidaan yleensä tehokkaasti ehkäistä ja hoitaa ruokavalion avulla.

Ummetuksen hoito

  • riittävä nesteytys
  • riittävästi kuituja
  • liikunta
  • säännöllinen ruokailu
  • tarvittaessa; luumumehu, kuitulisät, ulostuslääke

Ilmavaivoja aiheuttavia

  • kaalit, lanttu
  • paprika
  • sipulit
  • palkokasvit
  • omena, luumu
  • voimakkaat mausteet
  • xylitoli, sorbitoli
  • olut ja hiilihapolliset juomat
  • tuore leipä ja pulla

Ilmavaivoja vähentäviä keinoja

  • ruoka pureskellaan hyvin
  • ei puhuta ruoka suussa
  • ei jauheta purukumia
  • ei juoda pillillä tai pullon suusta
  • tarvittaessa maitotuotteista laktoosittomat vaihtoehdot
  • rauhallinen ruokailu, ei hotkimista

Ulosteen pahanhajuisuutta aiheuttavia ruoka-aineita

  • sipuli, valkosipuli
  • kaalit, parsa
  • kala, kananmuna, juusto
  • voimakkaat mausteet
  • savustettu ruoka
  • antibiootit, vitamiinit ja kivennäisvalmisteet

Ulosteen pahanhajuisuutta vähentäviä ruoka-aineita 

  • jogurtti ja piimä
  • karpalo- ja puolukkamehu
  • persilija
  • maitohappobakteerit

Tarvittaessa konsultoidaan ravitsemusterapeuttia hoidon ja ohjauksen toteuttamisessa.


Seura​ava sivu

 



Kotitekoinen kuntojuoma:

1 litra vettä
1–1,5 tl suolaa
1–1,5 rkl sokeria
3 rkl vahvaa mehutiivistettä mauksi

Juodaan viileänä tai huoneenlämpöisenä, ei kylmänä, 2 dl kerrallaan.