Siirry sivun sisältöön

Tietoa sydänsairauksiin liittyvästä kammiotakykardiasta

Kammiotakykardia on yhtäkkiä alkava sydämen tiheälyöntinen rytmihäiriö.

Kammiotakykardia on yhtäkkiä alkava sydämen tiheälyöntinen rytmihäiriö, joka saa alkunsa oikeasta tai vasemmasta kammiosta.

Sydänsairauksiin liittyvän kammiotakykardian syynä on tavallisimmin aiemmin sairastettu sydäninfarkti. Muita syitä ovat muun muassa

  • sydänlihassairaus (kardiomyopatia)

  • tulehdukselliset sydänsairaudet (esimerkiksi sydänsarkoidoosi)

  • sydänlihastulehdus

  • läppäsairaudet

  • kertymäsairaudet

Rytmihäiriö perustuu useimmiten sydänsairauden aiheuttamaan arpeutumiseen, jota saattaa olla laajalla alueella sydänlihaksessa. Kammiotakykardiassa syke on nopeampi kuin normaali syke, mikä aiheuttaa usein sydämen tykytystä, tajunnanmenetyksen tai jopa sydämenpysähdyksen.

Kammiotakykardian lähtökohta voidaan alustavasti paikallistaa rytmihäiriön aikana otetun EKG:n perusteella.

Kammiotakykardian vaikutukset

Sydänsairauksiin liittyvät kammiotakykardiat ovat usein vaarallisia ja niihin liittyy äkkikuoleman vaara. Äkkikuoleman estossa tärkein hoitomuoto on rytmihäiriötahdistin.

Katetriablaatiolla tarkoitetaan rytmihäiriötä aiheuttavan sähköhäiriön poistamista sydämen seinämästä. Ablaatiokatetri viedään verisuonen kautta sydämen sisälle rytmihäiriötä tuottavaan kohtaan ja siihen kohdistetaan radiotaajuista sähkövirtaa, joka estää takykardian. Sydänsairauden aiheuttamassa kammiotakykardiassa hoitokohde on laaja, käsittäen lähes koko arpialueen.

Päivitetty 27.12.2022