Siirry sivun sisältöön

Tietoa rakenteellisesti terveen sydämen kammiolisälyönneistä tai kammiotakykardiasta

Terveen sydämen kammiolisälyönti ja kammiotakykardiat ovat hyvälaatuisia, eikä niihin liity äkkikuoleman vaaraa.

Terveen sydämen kammiotakykardian ja kammiolisälyöntien hoitokohde on yleensä oikean kammion yläosassa. Rakenteellisesti terveen sydämen kammiolisälyönneissä ja kammiotakykardiassa kammioiden seinämän jokin kohta tuottaa ylimääräistä sähköärsykettä, jonka vaikutuksesta sydän sykkii epäsäännöllisesti tai tavallista nopeammin. Kammiolisälyönnit ja kammiotakykardia syntyvät pienellä alueella sydämen seinämässä ja sydän on muuten täysin terve.

Yksittäinen kammiolisälyönti tuntuu esimerkiksi ”muljahduksena” tai ”lyönnin jäämisenä väliin”. Jos lisälyöntejä on runsaasti, syke voi tuntua epäsäännölliseltä. Kammiotakykardiassa syke on nopeampi kuin normaali syke, mikä aiheuttaa usein sydämen tykytystä tai huimausta.

Terveen sydämen kammiolisälyöntien ja kammiotakykardian lähtökohta voidaan alustavasti paikallistaa rytmihäiriön aikana otetun EKG:n perusteella. Tavallisimmin terveen sydämen kammiolisälyöntien tai kammiotakykardian lähtökohta on oikean kammion yläosassa. Näitä hoidetaan sen takia, että oireet ovat kiusallisia ja haittaavat jokapäiväistä elämää.

Päivitetty 27.12.2022