Painonhallinta ja liikunta

Raskausdiabeteksen aikana suositeltava energiansaanti on noin 1600-1800 kcal/vrk. Jos lähtöpaino on normaali tarvitaan energiaa vastaavasti enemmän, noin 2000-2200 kcal/vrk. Keskimääräinen suositeltava painonnousu raskausaikana on 8-12 kg. Mikäli äidillä on ollut liikapainoa ennen raskautta, on 6-8 kg:n painonousu riittävä. Reilussa liikapainossa painon ei tarvitse nousta lainkaan. Alla olevasta taulukosta voit tarkistaa painoindeksiisi (BMI eli painon ja pituuden suhde) sopivan raskausajan painonnousun.

BMI-laskuri auttaa sinua tarkistamaan painoindeksisi, kun syötät siihen painosi ja pituutesi.

Raskausdiabeteksessa äidin insuliinin tuotanto ei riitä kattamaan raskauden ajan lisääntynyttä tarvetta. Raskautta edeltänyt liikapaino tai raskauden aikainen runsas painonnousu heikentää insuliinin tehoa ja äidin sokerinsietoa. Tämän seurauksena äidin verensokeri kohoaa ja sikiö voi kasvaa normaalia suuremmaksi. Raskausaikana on tärkeää pitää äidin verensokeri normaalina sekä painonnousu sopivana.

Säännöllinen reipas liikunta auttaa painon hallinnassa ja edistää sokerin hyväksikäyttöä elimistössä. Liikunta parantaa insuliinin tehoa ja täten helpottaa verensokereiden pitämistä tavoitteissa. Säännöllinen liikkuminen helpottaa myös painonhallintaa. Harrasta mieleistäsi liikuntaa päivittäin tai vähintään kolme kertaa viikossa 30 minuuttia kerrallaan. Hyötyliikunnan myötä saat liikuntaa luonnostaan. Jos liikunta lisää kohdun supistelua, liikuntaa pitää keventää. Hyvä fyysinen kunto auttaa myös selviytymään paremmin itse synnytyksestä.

 

Kyllä

Päivitetty  22.10.2019