Listerioosi

Listerioosi on Listeria monocytogenes-bakteerin aiheuttama tauti. Bakteeria esiintyy maaperässä, melko yleisesti pieniä määriä elintarvikkeissa, eläinten ja ihmisten (5 prosenttia) suoliston normaalifloorassa. Listerioosi on harvinainen. Raskauden aikaisia listeriatartuntoja esiintyy Suomessa vuosittain 0-5 tapausta. Taudinkuva on tavallisesti lievä hengitystieinfektio, joskus ripulin tai kuumeisen influenssan kaltainen taudinkuva. Listerian voi saada runsaasti listeriaa sisältävän kuumentamattomana nautittavan ruoan välityksellä. Erityisesti riskielintarvikkeita ovat tuotteet, jotka on tarkoitettu kuumentamattomana syötäviksi, joilla on pitkä myyntiaika ja joissa Listeria pystyy lisääntymään. Raskaana olevan olisi syytä välttää etenkin pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja sekä pastöroidusta maidosta tehtyjä pehmeitä juustoja sekä tyhjiöpakattuja graavattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita tai mätiä. Listeria voi lisääntyä jääkaappilämpötilassa.

Listeria leviää sikiöön joko istukan kautta tai nousevana infektiona emättimestä. Raskaana ollessa Listeria voi aiheuttaa vakavan kohdun ja sikiön infektion, johon liittyy merkittävä riski keskenmenoon, sikiön tai vastasyntyneen kuolemaan. Sikiölle vaarallinen listerioosi ilman äidin oireista infektiota on erittäin epätodennäköinen. Diagnoosi perustuu bakteeriviljelyyn, vasta-ainemäärityksistä on vain vähän apua.

Lue lisää:

Listerioosi (HUS)​

Listerioosi (Terveyskirjasto)​


 

Edellinen sivuSeuraava sivu