Miten parannan lihasten hapenottokykyä?

Kun lihasten hapenottokyky on hyvä, ne eivät väsy rasituksessa niin helposti. Pitkäkestoinen liikunta eli kestävyysliikunta parantaa hapenottokykyä.

​​​​​​​​

Tavallisimpia kestävyysliikuntamuotoja ovat kävely, sauvakävely, kuntopyöräily tai pyöräily. Päivän liikunta voi muodostua useammista lyhyistä liikuntajaksoista.

Kehosi väsyy sitä helpommin mitä useampi lihas toimii yhtä aikaa. Jos hengästyt herkästi, on parempi valita liikuntamuoto, jossa on samanaikaisesti toiminnassa vähemmän lihaksia.​

Jos liikunta tuntuu liian raskaalta, voit keventää liikuntamuotoa. Esimerkiksi kävely rasittaa kehoa vähemmän, kuin sauvakävely.

Liikunnan kuormittavuutta mitataan yleensä sykkeellä tai koetun kuormittuneisuuden asteikolla (RPE=Rate of Perceived Exertion)

​​​Miten rasittavalta liikkuminen tuntuu juuri nyt? (PDF, Sydänliitto)​

​Kestävyysliikunnassa suositellaan korkeintaan 120:n sykettä ja liikunta saa tuntua korkeintaan kohtalaisen rasittavalta, RPE-asteikolla tämä tarkoittaa 11-14 rasitusta. Nämä ovat kuitenkin yleisiä ohjeita ja henkilökohtainen ohjelma voi poiketa yleisistä suosituksista.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


​​​
hoito; liikunta; kestovoima; kestävyys; pulmonaariarteriahypertensio; Keuhkovaltimoiden verenpainetauti

Kyllä

Päivitetty  20.1.2020