Diabeettisiin jalkahaavoihin vaikuttavat tekijät

Huonosti paranevat haavat jaloissa  saattavat kertoa sairastumisesta diabetekseen. Jaloissa voi olla rakenteellisia ongelmia, jotka altistavat myöhemmin jalkahaavan kehittymiselle.

Diabeettinen jalkahaava on nilkan tai jalkaterän haava, joka syntyy jalkojen hermomuutosten, heikentyneen valtimoverenkierron, jalkaterän poikkeavan kuormituksen tai kaikkien näiden tekijöiden seurauksena. Diabetekseen liittyvien jalkahaavojen ehkäisy ja hyvä hoito edellyttävät hyvää yhteistyötä diabetesta sairastavan ja häntä hoitavan moniammatillisen tiimin kesken sekä hyvin toimivaa alueellista hoitoketjua.

Pitkään, useita vuosia jatkunut korkea verensokeri vaurioittaa hermoja, verenkiertoa ja sidekudoksen valkuaisen rakenteita. Elinaikainen riski jalkahaavalle on noin 20 prosenttia. Diabeteksen hyvällä hoidolla, jalkojen säännöllisellä tarkkailulla, jalkojen hyvällä omahoidolla ja tarpeenmukaisella ammattilaisen hoidolla voidaan vakavat jalkaongelmat estää.

Pitkään, useita vuosia jatkunut korkea verensokeri vaurioittaa hermoja, verenkiertoa ja sidekudoksen valkuaisen rakenteita.

Päivitetty  24.5.2021

Kyllä