Mistä tyypin 1 diabetes johtuu?

Tyypin 1 diabeteksen  taustalla on monimutkainen perintötekijöiden ja ulkoisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta syntyvä epätarkoituksenmukainen puolustusjärjestelmän reaktio.

Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus. Autoimmuunisairauden taustalla on perinnöllinen alttius ja virusten, suoliston mikrobien sekä mahdollisesti joidenkin ravintotekijöiden yhteisvaikutuksena syntyvä haiman insuliinia tuottavien solujen tulehdus. Tyypin 1 diabeteksessa reaktio kohdistuu haiman saarekkeiden insuliinia tuottaviin beetasoluihin. Tulehduksen seurauksena solut vaurioituvat ja niiden kyky tuottaa insuliinia elimistön tarpeisiin heikkenee ja loppuu vaihtelevalla nopeudella.

Toistaiseksi tyypin 1 diabeteksen tarkkoja syitä ja ehkäisykeinoja ei tunneta. Tyypin 1 diabeteksen riskitekijöitä ja ehkäisykeinoja selvitetään useissa tutkimuksissa. Tutkimukset kohdistuvat erityisesti virustulehduksiin ja ravintotekijöihin.

Haiman beetasolujen autoimmuunitulehdus on voinut kestää viikkoja tai jopa vuosia ennen verensokerin nousua diabetesarvoihin. Tyypin 1 diabetekseen sairastuvalla on muita yleisempi alttius myös muihin autoimmuunisairauksiin. Näitä ovat muun muassa kilpirauhasen autoimmuunitulehdus, keliakia ja valkopälvi eli vitiligo.

Aikaisemmin tyypin 1 diabeteksesta käytettiin nimityksiä nuoruustyypin diabetes tai nuoruusiän diabetes. Näistä nimitykset ovat jääneet pois käytöstä, koska tyypin 1 diabetekseen voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, vaikkakin enemmistö sairastuu alle 40-vuotiaana.

Katso Terveyskylän Lastentalosta video, ”Mistä diabeteksessa olikaan kyse?”.

Päivitetty  27.5.2021

Kyllä