Korkean verensokerin syitä insuliinihoidossa

Kun insuliinin vaikutus on liian vähäinen suhteessa insuliinin tarpeeseen, nousee verensokeri haluttua korkeammalle. 

Verensokeri on luonnollisesti liian korkea, jos diabeteksen hoito on riittämätöntä. Insuliinin tarvetta lisäävät esimerkiksi stressi, painonnousu, vähentynyt liikunta ja naisilla kuukautiskierron hormonivaihtelut. Lisäksi erilaiset sairaudet, tulehdukset, vammat ja vuodelepo sekä kortisonilääkitys yleensä nostavat verensokeria.

Haitarin otsikkotaso2
Insuliinivalmisteiden imeytyminen ja vaikutus vaihtelee

Insuliinivalmisteiden imeytyminen ja verensokeria laskevan vaikutuksen kesto vaihtelee valmistekohtaisesti ja yksilöllisesti. Pitkävaikutteisten perusinsuliinien imeytymisessä saattaa olla päiväkohtaista imeytymisen vaihtelua, joka näkyy "selittämättöminä" verensokerin vaihteluina. Pistospaikan turvotus tai kovettuma voi hidastaa imeytymistä, jolloin verensokeri pääsee aterian yhteydessä nousemaan herkästi liian korkealla.

Pikavaikutteisten ateriainsuliinien verensokeria laskeva vaikutus alkaa hitaammin kuin terveen haiman tuottaman ateriainsuliinin vaikutus. Verensokeri saattaa nousta herkästi liian korkealle 1–2 tuntia aterian jälkeen, mutta korjaantuu yleensä 3–4 tunnin kuluessa tai saattaa jopa laskea liiankin matalalle.

Insuliiniherkkyys vaihtelee eri aikaan vuorokaudesta

Insuliiniherkkyys eli toisin sanoen insuliinin tarve vaihtelee vuorokauden eri aikoina. Murrosiässä ja sen jälkeen insuliinin tarve on yleensä suurin ennen ja jälkeen heräämisen. Keskeinen syy on insuliinin vastavaikuttajahormonien, aivolisäkkeestä erittyvän kasvuhormonin ja lisämunuaisesta erittyvän kortisolin, voimakkain vaikutus aamulla. Insuliinin tarve voi aamuyöstä lisääntyä niin paljon, että se ei ole hoidettavissa perusinsuliinia lisäämällä, vaan tarvitaan insuliinin pumppuannostelua.

Herääminen aiheuttaa monilla verensokerissa näkyvän ”heräämisstressin”. Käytännössä verensokeri lähtee nousuun heräämisen jälkeen. Sama hiilihydraattimäärä nostaa verensokeria enemmän aamulla kuin päivällä. Vaikka ei syötäisikään, niin maksasta vapautuva sokeri voi nostattaa verensokeria niin paljon, että tarvitaan pieni pikainsuliinin lisäannos.

Sairastaminen nostaa verensokeria

Verensokeri nousee akuutin sairauden ja kuumeen ja näihin liittyvän vuodelevon aikana. Tablettihoitoisella voidaan tilapäisesti lisätä tablettien määrää tai voidaan ottaa hoitoon mukaan insuliinipistokset. Insuliinihoidossa verensokeria tarkistetaan 1–2 tunnin välein ja insuliiniannoksia lisätään itse verensokerin perusteella. Jos verensokeri nousee yli 14 mmol/l tai alemmillakin arvoilla, jos yleisvointi on huono, mitataan veren ketoaineet.

 

Kyllä

Päivitetty  15.1.2021