Siirry sivun sisältöön

Upadasitinibi

Esim. Rinvoq®. Upadasitinibi on Janus-kinaasientsyymien (JAK) estäjä.

Upadasitinibi estää JAK-kinaaseja, jonka seurauksena immuunivaste solun sisällä heikkenee siten, että niveltulehdus vaimenee. Lääkettä käytetään nivelreuman, nivelpsoriaasin ja selkärankareuman hoidossa, kun perinteisillä reumalääkkeillä ei ole saavutettu riittävää hoitovastetta. Upadasitinibia käytetään yhdessä metotreksaatin tai muiden perinteisten reumalääkkeiden kanssa tai tietyissä tapauksissa yksin. Upadasitinibin teho ilmaantuu yleensä muutamassa viikossa.

Upadasitinibi -hoito toteutetaan reumatautien erikoislääkärin aloittamana ja valvonnassa. Reumatologi tekee SvB-lausunnon korvattavuuden hakemiseksi Kelalta. Korvattavuus on määräaikainen. Ennen lääkehoidon aloittamista poissuljetaan hoidon vasta-aiheet ja tehdään tarvittavat tutkimukset (verikokeita ja keuhkojen röntgenkuvaus). Hampaat tulee olla hoidetut ja rokotukset ajan tasalla.

Upadasitinibia on saatavilla 15 mg tabletteina ja tavallinen annos on 15mg kerran vuorokaudessa. Tabletit niellään kokonaisina ja otetaan samaan aikaan joka päivä.

Upadasitinibin yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ylähengitystieinfektiot (nuha, kurkkukipu, sivuontelotulehdus, yskä) ja pahoinvointi. Upadasitinibi voi lisätä alttiutta muihinkin infektioihin, kuten vyöruusuun. Lääkitys saattaa nostaa kolesteroliarvoja ja aiheuttaa muutoksia verenkuvaan. Hoitoa ei saa aloittaa, jos potilaalla on akuutti infektio tai krooninen hoitamaton infektiotauti. Upadasitinibi tulee tauottaa kuumeisten tai sairaalahoitoa vaativien infektioiden ajaksi. Nykytiedon valossa upadasitinibia tulee käyttää varoen, jos tiedossa on kohonnut riski keuhko-tai laskimoveritulppaan. Yli 75-vuotiaiden hoidosta on vain vähän tietoa.

Reumatalon leikkaustaukojen ohjeistus koskee ensisijaisesti puhtaita, ennalta suunniteltuja ortopedisia toimenpiteitä. Yleisesti tutkimusnäyttö lääketaukojen pituudesta on vähäinen. Ennen leikkausta suositellaan yksilöllistä arviota, jossa huomioidaan infektioriskit, leikkaustyyppi sekä reumasairauden aktivaatioriski. Jos erityistä infektioriskiä ei ole, tarve lääketauotuksille vähäisempi. Biologisten lääkkeiden kohdalla leikkaus ajoitetaan mielellään ajankohtaan, jolloin seuraava lääkeannos annettaisiin. Leikkaus- ja syvien infektioiden aikana solunsalpaajalääkkeet, biologiset lääkkeet ja uudet synteettiset reumalääkkeet (lähinnä JAK-estäjät) pidetään tauolla. Erityisen suuren riskin potilaalla voidaan joutua miettimään laajempia tauotuksia. Isoannoksinen glukokortikoidi (yli 10 mg prednisolonia) lisää infektioriskiä ja voi vaikeuttaa haavan paranemista.

  • Lääke tauotetaan 3 päivää ennen leikkausta.

  • Lääke tauotetaan 2 viikkoa leikkauksen jälkeen, tai kunnes leikkaushaava on parantunut.

Isojen toimenpiteiden yhteydessä hoidossa on syytä pitää taukoa, jonka pituus riippuu leikkauksen suuruudesta. Hoitotauosta kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin kanssa.

Tarkista ajankohtaiset ohjeet reumalääkkeiden käytöstä raskauden ja imetyksen aikana

Upadasitinibi-hoidon aikana rokotusvaste saattaa heikentyä ja rokotteet kannattaa antaa ennen hoidon aloitusta. Eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita (kuten keltakuume- ja tuhkarokkorokote) ei saa antaa upadasitinibi-hoidon aikana tai annetaan vain hoitavan lääkärin harkinnan mukaan. Pneumokokkirokotetta suositellaan otettavaksi ennen hoidon aloitusta. Influenssarokotus suositellaan otettavaksi vuosittain. Koronarokotteita suositellaan THL:n ohjeiden mukaisesti, lisätietoa Reumatalon Usein kysyttyä –osiosta ja THL:n nettisivuilta.

Hoito edellyttää laboratoriokoeseurantaa. Veren rasva-arvoissa voi tapahtua muutoksia. Upadasitinibi-hoito ja sen seuranta tapahtuu hoitoon perehtyneen erikoislääkärin toimesta.