Siirry sivun sisältöön

Reumapotilaan kokonaisvaltainen hoito

Reumasairauden kokonaishoito suunnitellaan yhdessä potilaan ja hoidosta vastaavan reumatiimin kanssa.

Potilas on oman reumatautinsa paras asiantuntija. Sairauden hyväksyminen ja sitoutuminen hoitoihin vaatii sopeutumista muuttuneeseen elämäntilanteeseen. Varhain aloitetun yksilöllisen ja riittävän reumalääkityksen rinnalla hoidon tukena toimivat erilaiset apuvälineet, liikunta, monipuolinen ruokavalio, hyvä suuhygienia, ihon hoito, tupakoimattomuus, laadukas uni, rokotukset sekä niveltulehdusten hoito.

Erilaisten apuvälineiden, kuten rannelastojen käyttö, voi olla tarpeen virheasentojen ehkäisemiseksi ja oireiden lievittämiseksi. Apuvälineillä kuten rannetuilla voidaan helpottaa päivittäisiä toimintoja ja parantaa toimintakykyä, ehkäistä virheasentojen muodostumista sekä vähentää kipua.

Monipuolinen, riittävästi kasviksia sisältävä ruokavalio on tärkeää. Alustavan tiedon mukaan niin sanottu Välimeren ruokavalio vähentää elimistön yleistä tulehdusta. Ruokavaliossa tulee olla riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia. Kihdin hoidossa on oleellista välttää runsaasti puriineja sisältäviä ruoka-aineita (esimerkiksi. pieni kala, broilerin nahka). Jos epäilee, että oma ruokavalio ei ole riittävä, kannattaa kysyä ohjeita omasta hoitopaikasta.

Hoitamattomat hampaat ja ientulehdus tulee hoitaa kuntoon niihin liittyvän tulehdusriskin vuoksi. Hammastarkastuksissa kannattaa käydä oman perusterveydenhuollon hammaslääkärin ohjeen mukaan.

Niveltulehduksen aikana voi käyttää paikallista kylmähoitoa tulehtuneelle alueelle jopa usean kerran päivässä. Kylmähoidon tarkoituksena on vähentää akuuttia tulehdusta, turvotusta ja kipua. Kylmäpakkauksen lisäksi kylmähoitoa voi toteuttaa esimerkiksi pakastevihannespussilla tai laittamalla lunta muovipussiin. Kylmäpakkauksen ja ihon väliin tulee laittaa pyyhe tai jokin muu kangas ihon suojaamiseksi paleltumiselta. Lämpöhoidoilla puolestaan rentoutetaan jännittyneitä lihaksia. Lämpöä voi käyttää kipuihin, kun hoidettavalla alueella ei ole tulehdusoireita.

Elimistön yleistulehdus ja reumalääkkeet, varsinkin kortisoni, kuivattavat ihoa. Ihoa kannattaa rasvata perusvoiteilla riittävästi. Voimakkailla tuotteilla pesua kannattaa välttää. Erityisesti jalkojen hoito on tärkeää kovettumien ja haavojen ennaltaehkäisyssä. Hankaamattomat jalkineet ovat tärkeät.

Kynnet on hyvä leikata riittävän usein. Tarvittaessa kannattaa käydä jalkojenhoitajalla.

Tärkeä osa itsehoitoa on ottaa tarvittavat rokotukset. Tarkista omalta terveysasemaltasi rokotustilanteesi. Influenssarokotetta suositellaan vuosittain.

Tupakointi tulee lopettaa. Tupakointi voi laukaista nivelreuman, ja se myös heikentää reumalääkkeiden tehoa. Tällöin vertaistuesta voi olla paljon apua. Oman potilasjärjestön kautta voi osallistua yhteistapaamisiin ja löytää vertaisia. Henkisestä hyvinvoinnista kannattaa huolehtia, se auttaa sopeutumaan krooniseen sairauteen.

Infektiotaudit voivat aktivoida reumatautia, haitata sen hoitoa ja altistaa monenlaisille lisäsairauksille. Muista siis pestä käsiä runsaalla saippuavedellä ja kuivauksen jälkeen laittaa vielä käsidesiä.

Riittävä palautuminen ja uni ylläpitävät kokonaisvaltaista terveyttä, sillä unen aikana elimistön toimintakyky palautuu. Heikentynyt unenlaatu voi altistaa muille sairauksille ja lisätä kivun tuntemuksia. Alla hyödyllisiä linkkejä lepoon ja uneen liittyen.

Päivitetty 28.4.2022