Siirry sivun sisältöön

Anakinra

Esim. Kineret®. Anakinra on interleukiini (IL)-1-reseptoriantagonisti.

Anakinra on biologinen reumalääke, joka kumoaa tulehduksen välittäjäaineiden (IL-1 ja IL-1 ) biologista aktiivisuutta estämällä kilpailevasti niiden sitoutumista interelukiini-1-reseptoriin. Sitä käytetään nivelreuman, Stillin taudin (yleisoireisen aikuisten reuman) ja CAPS-oireyhtymien (kylmäautoinflammatoristen oireyhtymien) hoidossa, kun tavanomaisilla reumalääkkeillä tai niiden yhdistelmillä ei ole saatu riittävää hoitovastetta. Anakinraa käytetään yleensä muun reumalääkityksen, kuten metotreksaatin, rinnalla. Anakinran teho ilmaantuu muutamassa viikossa.

Anakinra-hoito kuten muutkin biologiset hoidot toteutetaan reumatautien erikoislääkärinaloittamana ja valvonnassa. Reumatologi tekee SvB-lausunnon biologisten lääkkeiden korvattavuuden hakemista varten, joka toimitetaan Kelaan. Korvattavuus on määräaikainen, enintään5 vuotta kerrallaan. Ennen lääkehoidon aloittamista poissuljetaan hoidon vasta-aiheet ja tehdään tarvittavat tutkimukset (verikokeet ja keuhkojen röntgenkuvaus). Hampaat tulee olla hoidetut ja rokotukset ajan tasalla.

Anakinra annetaan päivittäin ruiskeena ihon alle (kerta-annos 100 mg). Lääke pistetään suunnilleen samaan aikaan vuorokaudesta. Yleensä potilas pistää itse lääkkeen.

Noin kahdella kolmasosalla potilaista esiintyy iholla lääkkeen pistoskohdassa ja sen ympärillä ohimeneviä ärsytysoireita, kuten punoitusta, kutinaa tai kirvelyä. Iho-oireet ovat tavallisimpia ensimmäisen hoitokuukauden aikana.

Pistoskohdan ärsytystä voidaan vähentää pistämällä lääkeaine huoneenlämpöisenä, käyttämällä pistoksen jälkeen paikallista kylmähoitoa tai kortisonivoidetta. Myös antihistamiinitabletin ottamista voi kokeilla. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Anakinra voi lisätä alttiutta infektioihin. Vakavien infektioiden esiintyminen hoidon aikana on hieman lisääntynyt. Lääke voi aiheuttaa satunnaisesti valkosolujen määrän laskua. Anakinra tulee tauottaa kuumeisten tai sairaalahoitoa vaativien infektioiden ajaksi.

Reumatalon leikkaustaukojen ohjeistus koskee ensisijaisesti puhtaita, ennalta suunniteltuja ortopedisia toimenpiteitä. Yleisesti tutkimusnäyttö lääketaukojen pituudesta on vähäinen. Ennen leikkausta suositellaan yksilöllistä arviota, jossa huomioidaan infektioriskit, leikkaustyyppi sekä reumasairauden aktivaatioriski. Jos erityistä infektioriskiä ei ole, tarve lääketauotuksille vähäisempi. Biologisten lääkkeiden kohdalla leikkaus ajoitetaan mielellään ajankohtaan, jolloin seuraava lääkeannos annettaisiin. Leikkaus- ja syvien infektioiden aikana solunsalpaajalääkkeet, biologiset lääkkeet ja uudet synteettiset reumalääkkeet (lähinnä JAK-estäjät) pidetään tauolla. Erityisen suuren riskin potilaalla voidaan joutua miettimään laajempia tauotuksia. Isoannoksinen glukokortikoidi (yli 10 mg prednisolonia) lisää infektioriskiä ja voi vaikeuttaa haavan paranemista.

  • Lääke tauotetaan 1 päivä ennen leikkausta.

  • Lääke tauotetaan 2 viikkoa leikkauksen jälkeen, tai kunnes leikkaushaava on parantunut.

Isojen toimenpiteiden yhteydessä hoidossa on syytä pitää taukoa, jonka pituus riippuu leikkauksen suuruudesta. Hoitotauosta kannattaa neuvotella hoitavan lääkärin kanssa.

Tarkista ajankohtaiset ohjeet reumalääkkeiden käytöstä raskauden ja imetyksen aikana

Anakinra -hoidon aikana rokotusvaste saattaa heikentyä ja rokotteet kannattaa antaa ennen hoidon aloitusta. Eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita (kuten keltakuume- ja tuhkarokkorokote) ei saa antaa anakinra -hoidon aikana tai ne annetaan vain hoitavan lääkärin harkinnan mukaan. Pneumokokkirokotetta suositellaan otettavaksi ennen hoidon aloitusta. Influenssarokotus suositellaan otettavaksi vuosittain. Koronarokotteita suositellaan THL:n ohjeiden mukaisesti, lisätietoa Reumatalon Usein kysyttyä –osiosta ja THL:n nettisivuilta.

Hoito edellyttää laboratoriokoeseurantaa, joka tapahtuu perusterveydenhuollossa. Hoidon seuranta tapahtuu hoitoon perehtyneen erikoislääkärin toimesta

Lääke säilytetään jääkaapissa 2–8 asteen lämpötilassa eikä se saa jäätyä. Matkalle lähtiessä lääke pakataan kylmälaukkuun. Useimpia biologisia lääkkeitä ja biosimilaareja voi säilyttää lyhytaikaisesti huoneenlämmössä, mutta lämpimässä olleet tuotteet on käytettävä suositusajan kuluessa. Lääkekohtaiset ohjeet tulee tarkastaa valmisteyhteenvedosta. Käytetyt ruiskut tulee kerätä kovaan kannelliseen astiaan ja toimittaa apteekkiin.