Till exempel Arava®, Leflunomide®. Aktiv substans Leflunomid.
Läkemedlet lugnar ledinflammation och förhindrar att den fortskrider. Den hör till gruppen cytostatika. Leflunomid börjar vanligen verka inom de två första månaderna av behandlingen.
Till exempel Arava®, Leflunomide®. Aktiv substans Leflunomid.
Läkemedlet lugnar ledinflammation och förhindrar att den fortskrider. Den hör till gruppen cytostatika. Leflunomid börjar vanligen verka inom de två första månaderna av behandlingen.
Tabletter innehåller vanligtvis 20 mg av den aktiva substansen. Medicineringen inleds med en 20 mg tablett dagligen eller inledningsvis 20 mg varannan dag. Den dagliga behandlingsdosen varierar mellan 10–20 mg, där 20 mg en gång per dygn är den vanligaste dosen. Behandlingen varar i flera år. Läkemedlet tas i samband med en måltid och med rikligt med vätska, alltid vid samma tidpunkt på dagen.
De vanligaste biverkningarna är diarré, illamående, magbesvär och utslag. Biverkningarna minskar vanligtvis vid fortsatt behandling. I senare skeden kan det i sällsynta fall förekomma håravfall, viktminskning och biverkningar på lever och blodkroppar. Blodtrycket kan också stiga under behandlingen.
Om andnöd uppstår bör man kontakta läkare. Avhållsamhet från alkohol rekommenderas. Det är lämpligt att avbryta användningen av leflunomid vid svåra infektionssjukdomar, men inte vid till exempel en vanlig förkylning.
Läkemedlet pausas inte före en operation.
Läkemedlet pausas inte efter en operation.
I samband med rena, planerade ortopediska operationer behöver läkemedlet inte avbrytas om inte individuella anvisningar för kirurgiska situationer ges baserat på en övergripande bedömning av patientens tillstånd. Om det uppstår problem med sårläkning bör läkemedlet pausas. För elektiv kirurgi i högre renhetsklasser rekommenderas en individuell bedömning av medicineringen.
Immunförsvarets respons/reaktion på vacciner som ges under en behandling med medicinering som påverkar motståndskraften kan vara svagare än normalt. Influensavaccin rekommenderas. Levande försvagade vacciner, såsom vaccin mot gula febern eller mässling, kan ges under behandlingen med detta läkemedel om läkemedlet används ensamt. Om kortison eller andra antireumatiska läkemedel som påverkar motståndskraften används utöver leflunomid, bör du diskutera med din läkare om möjligheten att avbryta medicineringen och andra åtgärder för att bedöma möjligheten till vaccination. Coronavaccin rekommenderas i enlighet med THL:s anvisningar, för mer information se avsnittet Vanliga frågor i Reumahuset och THL:s webbplats.
Regelbunden kontroll av blodtrycket, inledningsvis varje vecka, utförs av patienten själv eller inom den öppna hälsovården. Se den separata uppföljningsguiden för antireumatiska läkemedel för mer information om uppföljningsprov. Uppföljningsprov görs på hälsocentralen, där resultaten kontrolleras.