Gå till sidans innehåll

Guselkumab

Till exempel Tremfya®. Guselkumab är en antikropp mot interleukin (IL)-23 

Guselkumab är ett biologiskt läkemedel som binder till IL-23 och hämmar dess aktivitet som inflammatorisk mediator. Läkemedlet dämpar hudförändringar och ledinflammation i samband med psoriasis. Guselkumab används vid plackpsoriasis och psoriasisartrit när konventionella antireumatiska läkemedel inte har gett tillräckligt terapisvar. Läkemedlet kan användas ensamt eller i kombination med metotrexat. Effekten av guselkumab uppträder vanligtvis inom några veckor – inom några månader. 

Guselkumab administreras genom subkutan injektion med en förfylld injektionspenna. Den rekommenderade dosen är 100 mg i början av behandlingen och efter fyra veckor, följt av 100 mg var åttonde vecka. Vid svår ledsjukdom kan en dosering på 100 mg var fjärde vecka också användas enligt övervägande. Injektionsstället ska helst vara ett hudområde som inte har psoriasis. Patienten injicerar vanligtvis läkemedlet själv. 

Vissa patienter upplever övergående irritation, till exempel rodnad eller klåda, på och runt injektionsstället. Dessa symtom är vanligast i början av behandlingen och kräver vanligtvis inga särskilda åtgärder. Guselkumab kan öka mottagligheten för infektioner, till exempel infektioner i övre luftvägarna. Behandling ska inte ges om patienten har en akut infektion eller kronisk obehandlad infektionssjukdom. Guselkumab ska avbrytas under febriga infektioner eller infektioner som kräver sjukhusvård. 

Reumahusets riktlinjer för operationsuppehåll gäller i första hand rena, planerade ortopediska ingrepp. I allmänhet finns det få forskningsbevis om längden på läkemedelsuppehåll. Före operationen rekommenderas en individuell bedömning av infektionsrisken, typen av operation och risken för aktivering av den reumatiska sjukdomen. Om det inte finns någon särskild risk för infektion är behovet av läkemedelsuppehåll mindre. För biologiska läkemedel är det önskvärt att operationen sker vid samma tidpunkt som nästa dos av läkemedlet skulle administreras. Vid postoperativa och djupa infektioner ska man göra uppehåll i läkemedelsbehandlingen med cytostatika, biologiska läkemedel och nya syntetiska antireumatiska läkemedel (främst JAK-hämmare). För patienter med särskilt hög risk måste längre uppehåll i läkemedelsbehandlingen eventuellt övervägas. Glukokortikoider med hög dos (mer än 10 mg prednisolon) ökar risken för infektioner och kan försvåra sårläkningen. 

  • Läkemedlet pausas i 8 veckor före en operation

  • Läkemedlet pausas i 2 veckor efter en operation, eller tills operationssåret har läkt. 

  • Vid större ingrepp rekommenderas ett uppehåll i behandlingen, vars längd beror på operationens omfattning. Du bör rådgöra med din behandlande läkare om du ska göra uppehåll i behandlingen. 

Kontrollera de aktuella anvisningarna för användning av antireumatiska läkemedel under graviditet och amning 

Under behandling med guselkumab kan vaccinsvaret vara nedsatt och vaccinationer bör ges innan behandlingen påbörjas. Vacciner som innehåller levande försvagade patogener (till exempel vaccin mot gula febern och mässling) får inte ges under (namnet på den aktiva substansen här) eller endast efter den behandlande läkarens bedömning. Ett pneumokockvaccin rekommenderas innan behandlingen påbörjas. Influensavaccin rekommenderas årligen. 

Behandlingen kräver uppföljning av laboratorieprov, vilket sker inom primärvården. Behandlingen övervakas av en specialist som är förtrogen med behandlingen. 

Läkemedlet ska förvaras i kylskåp vid en temperatur på 2–8 grader och får inte frysas. När du reser packas läkemedlet i en kylväska. De flesta biologiska läkemedel och biosimilarer kan förvaras i rumstemperatur under korta perioder, men produkter som har förvarats i varma förhållanden måste användas inom den rekommenderade tiden. För specifika anvisningar om läkemedlet, se produktresumén. Använda sprutor ska samlas i en behållare med hårt lock och lämnas till apoteket.