Gå till sidans innehåll

Ciklosporin

Till exempel Sandimmun Neoral®, Sandimmun®. Aktiv substans ciklosporin. 

Ciklosporin förhindrar fortskridandet av en reumatisk sjukdom. Det har en immunsuppressiv effekt, och syftar till att bryta den skadliga händelsekedjan som förstör lederna hos en reumapatient. Det används också för att behandla bindvävssjukdomar. Effekten av ciklosporin kan ses 1–3 månader efter påbörjad behandling. 

Läkemedlet finns som kapslar på 25, 50 och 100 mg. Läkaren ordinerar dosen, som vanligtvis är mellan 3–5 mg per kg kroppsvikt och dygn. Kapslarna sväljs hela med rikligt med vätska. De tas ur förpackningen strax före användning. När kapseln har tagits ur förpackningen ska den användas omedelbart. 

Biverkningar av ciklosporinbehandling är vanligtvis milda och kräver inte att behandlingen avbryts. Mindre darrningar av händerna, ökad hårväxt eller lindrig svullnad av tandköttet förekommer ibland under behandlingen. Illamående, trötthet, domningar eller stickningar i händer och fötter kan förekomma. Läkemedlet kan påverka njurfunktionen och höja blodtrycket, så dessa värden övervakas noga under behandlingen. I vissa fall kan förhöjt blodtryck behöva behandlas med blodtryckssänkande läkemedel. Genom att hålla munnen och tänderna särskilt rena kan du minska biverkningarna på tandköttet. Var noga med att nämna användningen av ciklosporin när du besöker tandläkaren. Under behandlingen av en inflammatorisk sjukdom med feber är det tillrådligt att ta några dagars uppehåll från medicineringen. 

Vissa läkemedel kan påverka effekten eller biverkningarna av ciklosporin, så den läkare som behandlar dig bör vara medveten om all samtidig medicinering. Nedan följer en lista över läkemedel som har kända interaktioner med ciklosporin. Ta med dig denna anvisning när du besöker din läkare 

Läkemedel som kan öka risken för biverkningar och vars långvariga användning med ciklosporin bör undvikas: 

Läkemedel som kan öka halten av ciklosporin i blodet: 

  • Antimikrobiella medel: metronidazol, ketokonazol, itrakonazol, flukonazol, makrolidföreningar (erytromycin, josamycin), doxycyklin 

  • Läkemedel mot magsår: H2-receptorblockerare (ranitidin) 

  • Blodtrycksmedel: diltiazem, verapamil, nikardipin 

  • Övriga: metoklopramid 

Läkemedel som kan minska halten av ciklosporin i blodet: 

  • Antibiotika: rifampicin, nafcillin, isoniazid, sulfadimidin 

  • Epilepsiläkemedel: barbiturater, karbamazepin, fenytoin 

  • Övriga: oktreotid (Sandostatin®) 

Läkemedel som kan försämra njurfunktionen: 

  • Antibiotika: ciprofloxacin, trimetoprim 

  • Antiinflammatoriska läkemedel 

Läkemedel som inte får tas samtidigt med ciklosporin: 

  • Antibiotika: aminoglykosider, amfotericin B 

  • Statiner: rosuvastatin 

Läkemedel som måste användas med försiktighet: 

  • Digoxin: Ciklosporin kan öka halten av digoxin i blodet 

  • Statiner: (lovastatin, simvastatin, atorvastatin): Ciklosporin kan öka muskelbiverkningarna som orsakas av dessa. 

I samband med rena, planerade ortopediska operationer behöver läkemedlet inte avbrytas om inte individuella anvisningar för kirurgiska situationer ges baserat på en övergripande bedömning av patientens tillstånd. Om det uppstår problem med sårläkning bör läkemedlet pausas. För elektiv kirurgi i högre renhetsklasser rekommenderas en individuell bedömning av medicineringen. 

Kontrollera de aktuella anvisningarna för användning av antireumatiska läkemedel under graviditet och amning 

Svaren på vacciner som ges under en behandling med medicinering som påverkar kroppens motståndskraft kan vara mindre än annars. Levande försvagade vacciner, såsom vaccin mot gula febern eller mässling, kan ges under behandlingen med detta läkemedel om läkemedlet används ensamt. Om kortison eller andra antireumatiska läkemedel som påverkar motståndskraften används utöver ciklosporin, bör du diskutera med din läkare om möjligheten att avbryta medicineringen och andra åtgärder för att bedöma möjligheten till vaccination. Influensavaccin rekommenderas. Coronavaccin rekommenderas i enlighet med THL:s anvisningar, för mer information se avsnittet Vanliga frågor i Reumahuset och THL:s webbplats. 

Regelbunden kontroll av blodtrycket, inledningsvis varje vecka, utförs av patienten själv eller inom den öppna hälsovården. Se den separata uppföljningsguiden för antireumatiska läkemedel för mer information om uppföljningsprov. Uppföljningsprov görs på hälsocentralen, där resultaten kontrolleras. Om krea-värdet stiger över 30 procent av utgångsvärdet ska läkemedelsdosen minskas. En ökning av krea-värdet med mer än 50 procent kräver att användningen av läkemedlet avbryts. Blodtrycket får inte stiga över 100 under behandlingen.