Gå till sidans innehåll

Belimumab

Till exempel Benlysta®. Belimumab är en hämmare av stimuleringen av B-celler. 

Belimumab är ett biologiskt läkemedel. Det är en specifik antikropp mot lösligt B-cellsstimulerande protein (BLyS). Genom att bindas till BLyS hämmar det B-cellernas överlevnad och minskar deras differentiering till immunglobulinproducerande plasmaceller, vilket dämpar den skadliga immunologiska aktiveringen vid SLE och lugnar sjukdomen. 

Behandling med belimumab inleds och övervakas av en specialist på reumatiska sjukdomar. Innan läkemedelsbehandlingen påbörjas ska kontraindikationer uteslutas och nödvändiga undersökningar (blodprov och lungröntgen) göras. Tänderna måste vara skötta och vaccinationerna uppdaterade. 

Den rekommenderade dosen av belimumab är 10 mg/kg på dag 0, 14 och 28 och därefter var fjärde vecka. 

Läkemedlet ges på sjukhus som intravenöst dropp. Före infusionen kan patienten ges antihistamin och paracetamol som premedicinering. Droppet varar i en timme. Efter infusionen övervakas patienten för överkänslighetsreaktioner. 

Klåda, huvudvärk, förkylningssymtom och/eller blodtrycksfall kan förekomma under läkemedelsinfusionen. Vanligtvis är symtomen lindriga och försvinner snabbt. De som är benägna att utveckla allergier bör övervakas mer noggrant än vanligt och vid behov ges till exempel antihistaminer. Mellan infusioner av belimumab kan nässelutslag, andnöd, huvudvärk, yrsel, illamående, magbesvär och förhöjt blodtryck förekomma, men detta är mycket sällsynt. Belimumab kan öka mottagligheten för infektioner. Behandling ska inte ges om patienten har en akut infektion eller kronisk obehandlad infektionssjukdom. Belimumab ska avbrytas under febriga infektioner eller infektioner som kräver sjukhusvård 

Reumahusets riktlinjer för operationsuppehåll gäller i första hand rena, planerade ortopediska ingrepp. I allmänhet finns det få forskningsbevis om längden på läkemedelsuppehåll. Före operationen rekommenderas en individuell bedömning av infektionsrisken, typen av operation och risken för aktivering av den reumatiska sjukdomen. Om det inte finns någon särskild risk för infektion är behovet av läkemedelsuppehåll mindre. För biologiska läkemedel är det önskvärt att operationen sker vid samma tidpunkt som nästa dos av läkemedlet skulle administreras. Vid postoperativa och djupa infektioner ska man göra uppehåll i läkemedelsbehandlingen med cytostatika, biologiska läkemedel och nya syntetiska antireumatiska läkemedel (främst JAK-hämmare). För patienter med särskilt hög risk måste längre uppehåll i läkemedelsbehandlingen eventuellt övervägas. Glukokortikoider med hög dos (mer än 10 mg prednisolon) ökar risken för infektioner och kan försvåra sårläkningen. 

  • Operationen planeras så att den infaller vid tidpunkten för administrering av nästa läkemedelsdos. 

  • Läkemedlet pausas i 4 veckor före en operation

  • Läkemedlet pausas i 2 veckor efter en operation, eller tills operationssåret har läkt. 

  • Vid större ingrepp rekommenderas ett uppehåll i behandlingen, vars längd beror på operationens omfattning. Du bör rådgöra med din behandlande läkare om du ska göra uppehåll i behandlingen. 

Kontrollera de aktuella anvisningarna för användning av antireumatiska läkemedel under graviditet och amning 

Under behandling med belimumab kan vaccinsvaret vara nedsatt och vaccinationer bör ges innan behandlingen påbörjas. Vacciner som innehåller levande försvagade patogener (till exempel vaccin mot gula febern och mässling) får inte ges under (namnet på den aktiva substansen här) eller endast efter den behandlande läkarens bedömning. Ett pneumokockvaccin rekommenderas innan behandlingen påbörjas. Influensavaccin rekommenderas årligen. 

Behandlingen kräver uppföljning av laboratorieprov. Behandlingen övervakas av en specialist som är förtrogen med behandlingen.