Gå till sidans innehåll

För Östra Nylands välfärdsområde planeras en fortsättning av den digitala vårdvägen för graviditetsdiabetes mellan rådgivningen och specialistvården

I Finland får var femte gravid kvinna diagnosen graviditesdiabetes. Med graviditesdiabetes menas avvikande glukosmetabolism (sockeromsättning) som konstateras under graviditeten.

Publicerat 3.4.2024 klo 17.01

Den digitala vårdvägen för en person med graviditetsdiabetes (GDM) har varit i bruk inom HUS sedan 2019. I år planeras en digital vårdväg i samarbete med rådgivningen inom Östra Nylands välfärdsområde och HUS specialistvård. Den digitala vårdvägen börjar på rådgivningen inom välfärdsområdets primärvård. Vid behov kan personen fortsätta på samma vårdväg ifall vårdansvaret överförs på specialistvården. När den digitala kontakten kopplas samman med vårdvägen kan patienten garanteras en oavbruten vård.

Vården inleds redan på rådgivningen

År 2019 hade 20,6 procent av alla föderskor Finland ett avvikande resultat på sitt glukosbelastningsprov. Två år tidigare var motsvarande andel 19,1 procent, vilket innebär en ökning på kort tid.

Behandlingen av graviditetsdiabetes bygger i första hand på rådgivning om levnadsvanor. Läkemedelsbehandling inleds endast om blodsockret förblir förhöjt trots förändringar i levnadsvanorna. Enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd, THL, inleddes ingen läkemedelsbehandling för 83 procent av dem som diagnostiserats med graviditetsdiabetes. En nyligen publicerad studie visar att precis som överviktiga kvinnor, har också en del normalviktiga kvinnor förändringar i ämnesomsättningen redan innan de insjuknat i graviditetsdiabetes. Det är bra att redan på rådgivningen inleda handledningen på den digitala vårdvägen så fort det avvikande resultatet har konstaterats.

En arbetsgrupp för planeringen av den digitala vårdvägen för graviditetsdiabetes inledde sitt arbete 2023 med en kartläggning av nuläget. Våren 2024 kommer gruppen att slå fast den gemensamma vårdvägens funktioner och arbetsfördelning. Till arbetsgruppen hör yrkesutbildade inom mödravården både från primärvården och specialistvården samt projektledare från HUS IT-förvaltning och Östra Nylands välfärdsområde. Målet är att ha en första version av den gemensamma vårdvägen hösten 2024. Syftet med vårdvägen är att förenhetliga vårdpraxis och erbjuda kunderna vård, information och stöd oberoende av tid och plats.

I samband med planeringen av vårdvägen har man intervjuat kvinnor med diagnosen graviditetsdiabetes. Annukka Saarelainen som ansvarar för projektplaneringen i Östra Nyland berättar att kunderna upplever att den digitala kanalen gör det lättare att hålla kontakten, få information och följa upp egenvården. Ur kundens perspektiv börjar vården på den digitala vårdvägen genast efter diagnosen.

Den gemensamma vårdvägen förväntas ge fördelar

”De gemensamma digitala vårdvägar som utvecklats tillsammans med välfärdsområdena möjliggör en trygg fortsättning från primärvården till specialistvården samt en återgång till basnivån, vilket gör att alla har tillgång till samma information”, säger Jaana Kotila som är utvecklingschef på HUS IT-förvaltning.

Det har gjorts en förhandsbedömning av de potentiella ekonomiska fördelarna med den gemensamma digitala vårdvägen. För Östra Nylands välfärdsområde kunde fördelarna vara kumulativt 224 000 euro och för kunderna ungefär 84 000 euro senast 2026. Man bedömer att vårdvägen har 100–120 användare per år. Av dessa behöver uppskattningsvis ungefär var fjärde remiss till specialistvården. I tid skulle en yrkesutbildad person på rådgivningen kunna spara till och med två timmar per patient, till följd av färre samtal och kontrollbesök. Det är värt att notera att det alltid krävs en förändring i arbetsprocesserna i enheten för att nyttan ska uppnås.

Hur uppskattades de ekonomiska fördelarna?

Den ekonomiska fördelarna med den gemensamma digitala vårdvägen beräknades med hjälp av en modell för kostnadsnyttoanalys. Modellen togs fram i samarbete mellan HUS resultatenheter, HUS IT-förvaltning och KPMG:s experter.

I uträkningen beaktades följande: tiden som experten sparar in då hen vårdar patienten på en digital vårdväg istället för tradionellt, expertens timlön samt antalet patienter per år. Utifrån detta gjordes en uppskattning av de årliga kostnadsbesparingarna inom Östra Nylands välfärdsområde. Utifrån de årliga besparingarna gjordes sedan en kumulativ uppskattning av besparingarna fram till 2026.

Uträkningen gjordes utifrån modellen på följande sätt:

  • Kalkylmässig sparad arbetstid för personalen uppskattningsvis 2h/patient

  • Minskat antal remisser till specialistvården (á 1964 €)

  • Mål 20–25 % färre remisser