Ajankohtainen

Digipelirajaton tarjoaa tukea videopelaamisen hallintaan

Julkaistu 16.2.2023 9.00

Sosped-säätiön Digipelirajaton järjestää matalan kynnyksen tukea nuorille ongelmalliseen digipelaamiseen. Vapaaehtoisten vertaisvalmentajien tarjoama vertaistuki on tärkeä osa toimintaa.

Digipelirajattoman tavoitteena on kehittää ja järjestää tukimuotoja ongelmalliseen digipelaamiseen. Toiminta on tarkoitettu nuorille, jotka kaipaavat arkeensa tasapainoa pelaamisen ja muiden merkityksellisten asioiden välillä. Vapaaehtoisten vertaisvalmentajien tarjoama vertaistuki on keskeinen osa Digipelirajattoman toimintaa, ja tästä syystä paljon pelaavat nuoret ovat itse olleet alusta asti mukana toimintamallin kehittämisessä.

Sosped-säätiön Digipelirajaton-toiminnasta löydät tietoa myös Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta.

Monipuolista tukea digipelaamisen hallintaan

Digipelirajaton-toiminta on suunnattu 16–29-vuotiaille. Osallistuminen on maksutonta ja sitä järjestetään sekä kasvokkain että verkossa.

Digipelaamisen hallinnan keinojen tueksi on tarjolla vapaaehtoisen ja ammattilaisen työparina ohjaamia ryhmiä, nelipäiväinen Digiloma-digipaastoleiri, toiminnallisia live-tapahtumia eri paikkakunnilla sekä Level Up -omatukiohjelma verkossa. Vertaistukea digipelaamisen hallintaan saa lisäksi Digipelirajattoman Discordista, jossa toiminnasta vastaavat vapaaehtoiset.

Tärkeä tuen muoto on myös itse vapaaehtoistyö ja sen ympärille muodostunut yhteisö. Moni Digipelirajaton-vapaaehtoisista onkin ollut mukana toiminnassa vuosia.

Vapaaehtoiseksi vertaisvalmentajakoulutuksen kautta

Digipelirajaton-toiminnassa mukana olevia vapaaehtoisia kutsutaan vertaisvalmentajiksi. Vertaisvalmentajat ovat nuoria aikuisia, joilla itsellään on historiassaan kokemuksia ongelmallisesta digipelaamisesta ja halu tukea muita nyt samassa tilanteessa olevia. Vertaisvalmentajaksi pääsee osallistumalla yhteensä neljän päivän mittaiseen vertaisvalmentajakoulutukseen. Koulutuksen läpikäyneet voivat työskennellä vapaaehtoisina Digipelirajattoman ryhmissä, Digilomalla tai verkossa sekä osallistua tapahtumien järjestämiseen.

Kokeneet ja esiintymisestä kiinnostuneet vertaisvalmentajat voivat kouluttautua edelleen kokemusasiantuntijoiksi erillisessä koulutuksessa. Kokemusasiantuntijat toimivat kokemustiedon sanansaattajina ja vierailevat esimerkiksi kouluissa ja yleisötilaisuuksissa kertomassa omasta digipelaamisestaan. Lisäksi kaikki vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan toiminnan suunnitteluun ja viestintään omien vahvuuksiensa ja kiinnostuksenkohteidensa mukaan. Esimerkiksi podcasteja ja tapahtumia ideoidaan yhdessä vapaaehtoisten virkistys- ja täydennyskoulutuspäivien yhteydessä.

Vertaisvalmentajakoulutus maaliskuussa 2023

Seuraava Digipelirajaton-vertaisvalmentajakoulutus järjestetään maaliskuussa 2023. Koulutuksen ensimmäinen osa (3.–4.3.) toteutetaan etänä ja toinen osa (25.–26.3.) lähikoulutuksena Helsingissä. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Kirjoittanut: Terhi Mustonen, päällikkö, Digitaaliset riippuvuudet, Sosped-säätiö

Lisätiedot:

Hae mukaan koulutukseen: