Siirry sivun sisältöön

Tietoa napatyrästä

Napatyrä syntyy, jos navan alla oleva pieni luonnollinen aukko venyy siten, että vatsaontelon sisältöä pääsee työntymään aukosta läpi.

Napatyrä (hernia umbilicalis)

Vastasyntyneellä on suorien vatsalihasten välisessä lihaskalvossa napanuoran mentävä reikä, jota ympäröi tiivistymä eli naparengas. Syntymän jälkeen napatyrä on melko yleinen (1–4 prosenttia), mutta muutaman ensimmäisen elinvuoden aikana reikä yleensä pienenee, ja tyrä häviää itsestään. Myös aikuisella saattaa olla naparenkaan keskellä pieni aukko.

Vatsaontelon sisäisen paineen nousu voi venyttää naparengasta ja aiheuttaa tyrän napaan tai navan vierelle. Tavallisimmat syyt ovat keskivartalolihavuus ja naisilla lisäksi raskaudet. Pieneen napatyrään työntyy tavallisimmin rasvakudosta.

Napatyrän kureutumisriski

Paljon oireilevan napatyrän kureutumisriski on noin 10 prosenttia, joten korjaava toimenpide kannattaa mieluummin tehdä suunnitellusti kuin päivystyksellisesti tyrän kureuduttua. Kureutuminen tarkoittaa, että tyräaukkoon työntyy niin paljon sisältöä, että se joutuu puristuksiin. Tyräporttiin ahtautuneen kudoksen verenkierto voi salpautua.

Napatyrä ja maksakirroosi

Jos napatyrä liittyy maksakirroosiin, on tärkeää käydä lääkärin luona keskustelemassa leikkaushoidon mahdollisuudesta. Maksakirroosin yhteydessä napatyrän kureutumisriski on melko suuri ja päivystysleikkauksen riskit aina suuremmat kuin suunnitellusti tehdyn leikkauksen.

Päivitetty 24.5.2022