Gå till sidans innehåll

Kostråd till dig som genomgått ileostomi

Hos de som genomgått ileostomi är risken för salt- och vätskebrist märkbar.

Ibland räcker 2–3 liters vätskeintag för att uppfylla grundbehovet. På vätskans helhetsmängd inverkar förutom drycker, även flytande maträtter. Därtill hjälper vätskerika grönsaker, bär och frukter till vid vätskeintaget.

I exceptionella situationer, när man har diarré och svettas (feber, motion, värmebölja) är det särskilt viktigt att man fäster uppmärksamheten vid vätske- och saltbalansen.

  • En känsla av törst

  • mindre urinmängd

  • trötthet

  • svaghet

  • irritation

  • brist på koncentrationsförmåga

  • huvudvärk

  • bristande aptit

  • muskelkramper i benen

  • utspädd saft eller saftdryck

  • lågkolsyrat mineralvatten

  • saftsoppa

  • kräm

  • kött-, fisk-, höns- eller grönsaksspad

  • mjölkprodukter med låg laktoshalt eller laktosfria mjölkprodukter

  • sportdrycker

  • hemgjord konditionsdryck

  • att man lägger till salt i maten

  • köttpålägg

  • saltad fisk

  • fetaost

  • oliver

  • saltgurka

  • salta kex och chips

  • salta drycker, till exempel köttbuljong eller sportdrycker. Dessa tillför förutom vätskor också salter

  • korn av havssalt, hjälper snabbt

  • mjölkprodukter, banan, färska bär och torkade frukter innehåller kalium

  • vid låg magnesiumnivå är det mest effektivt att använda ett preparat som tas läkemedelsaktigt.

Uppdaterad 24.5.2022