Siirry sivun sisältöön

Ruokavalio-ohjeita paksusuoliavanneleikatulle

Paksusuoliavanneleikatuilla tyypillisimpiä ruoansulatusvaivoja ovat ilmavaivat ja ummetus. Niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa ruokavalion avulla.

Tarvittaessa konsultoidaan ravitsemusterapeuttia hoidon ja ohjauksen toteuttamisessa.

  • riittävä nesteytys

  • riittävästi kuituja

  • liikunta

  • säännöllinen ruokailu

  • tarvittaessa: luumumehu, kuitulisät, ulostuslääke

  • kaalit, lanttu

  • paprika

  • sipulit, valkosipuli

  • palkokasvit

  • omena, luumu

  • voimakkaat mausteet

  • xylitoli, sorbitoli

  • olut ja hiilihapolliset juomat

  • tuore leipä ja pulla

  • ruoka pureskellaan hyvin

  • rauhallinen ruokailu, ei hotkimista

  • ei puhuta ruoka suussa

  • ei jauheta purukumia

  • ei juoda pillillä tai pullon suusta

  • tarvittaessa maitotuotteista laktoosittomat vaihtoehdot

  • sipuli, valkosipuli

  • kaalit, parsa

  • kala, kananmuna, juusto

  • voimakkaat mausteet

  • savustettu ruoka

  • antibiootit, vitamiinit ja kivennäisvalmisteet

  • jogurtti ja piimä

  • karpalo- ja puolukkamehu

  • persilja

  • maitohappobakteerit

Päivitetty 24.5.2022