Siirry sivun sisältöön

Ruokavalio-ohjeita ohutsuoliavanneleikatulle

Ohutsuoliavanneleikatulla suola- ja nestevajeen riski on merkittävä.

Yleensä 2–3 litran nesteen saanti riittää perustarpeeseen. Kokonaisnesteen määrään vaikuttavat juotavien lisäksi nestemäiset ruoat. Lisäksi runsasnesteiset kasvikset, marjat ja hedelmät auttavat nesteiden saannissa.

Erityistilanteissa, kuten ripuloidessa ja hikoillessa (kuume, liikunta, helle), on erityisesti kiinnitettävä huomiota neste- ja suolatasapainoon.

  • janon tunne

  • vähentynyt virtsamäärä

  • väsymys

  • heikotus

  • ärtyneisyys​

  • keskittymiskyvyn puute

  • päänsärky

  • ruokahalun puute

  • lihaskrampit jaloissa​​​

  • laimennettu mehu tai mehujuoma

  • vähähiilihappoinen kivennäisvesi

  • mehukeitto

  • kiisseli

  • liha-, kala-, kana- tai kasvisliemi

  • vähälaktoosiset tai laktoosittomat maitojuomat

  • urheilujuomat

  • kotitekoinen kuntojuoma​​​

  • suolan lisääminen ruokaan

  • lihaleikkeleet

  • suolakala

  • fetajuusto

  • oliivit

  • suolakurkut

  • suolakeksit tai sipsit

  • suolaisista juotavista, esimerkiksi lihaliemet tai ​urheilujuoma, saa helposti nesteiden lisäksi suoloja

  • merisuolarakeet nopea apu​​​

  • maitotuotteissa, banaanissa, tuoreissa marjoissa ja kuivatuissa hedelmissä on kaliumia

  • alhaiseen magnesiumtasoon tehokkain on lääkkeenomaisesti otettava valmiste​​​

Päivitetty 24.5.2022