Ohutsuoliavanneleikatulla suola- ja nestevajeen riski on merkittävä.
Yleensä 2–3 litran nesteen saanti riittää perustarpeeseen. Kokonaisnesteen määrään vaikuttavat juotavien lisäksi nestemäiset ruoat. Lisäksi runsasnesteiset kasvikset, marjat ja hedelmät auttavat nesteiden saannissa.
Erityistilanteissa, kuten ripuloidessa ja hikoillessa (kuume, liikunta, helle), on erityisesti kiinnitettävä huomiota neste- ja suolatasapainoon.
Tärkeää
Pelkän sokerijuoman tai veden juonti ei ole suositeltavaa, koska vesi ei imeydy niin tehokkaasti etenkään ripulitaudin aikana. Kahvin, teen ja alkoholipitoisten juomien nauttiminen lisää virtsan eritystä ja näin nesteiden saannin tarvetta.
janon tunne
vähentynyt virtsamäärä
väsymys
heikotus
ärtyneisyys
keskittymiskyvyn puute
päänsärky
ruokahalun puute
lihaskrampit jaloissa
laimennettu mehu tai mehujuoma
vähähiilihappoinen kivennäisvesi
mehukeitto
kiisseli
liha-, kala-, kana- tai kasvisliemi
vähälaktoosiset tai laktoosittomat maitojuomat
urheilujuomat
kotitekoinen kuntojuoma
suolan lisääminen ruokaan
lihaleikkeleet
suolakala
fetajuusto
oliivit
suolakurkut
suolakeksit tai sipsit
suolaisista juotavista, esimerkiksi lihaliemet tai urheilujuoma, saa helposti nesteiden lisäksi suoloja
merisuolarakeet nopea apu
maitotuotteissa, banaanissa, tuoreissa marjoissa ja kuivatuissa hedelmissä on kaliumia
alhaiseen magnesiumtasoon tehokkain on lääkkeenomaisesti otettava valmiste