Ajankohtainen

PREP-digihoitopolku helpottaa hiviä ehkäisevän hoidon toteuttamista

Julkaistu 12.9.2022 12.00

Digihoitopolku korvaa hoitoon liittyviä lääkärikäyntejä, jolloin säästetään sekä potilaan että ammattilaisen aikaa.

HUSin sukupuolitautien poliklinikalla on ollut yli vuoden ajan käytössä PREP-digihoitopolku. Polku on tarkoitettu henkilöille, joilla on tietyn ajan sisällä yli viisi seksikumppania ja suuri riski saada hiv-tartunta.

Termi PREP (pre-exposure prophylaxis) tarkoittaa hiv-altistusta edeltävää lääkehoitoa. PREP on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole hiv-tartuntaa, mutta joilla on huomattava riski tartunnan saamiseen. Oikein käytettynä PREP ehkäisee tehokkaasti hiv-tartuntoja.

PREP-hoidossa oleva potilas syö tartuntaa ehkäisevää lääkettä ja käy kolmen kuukauden välein laboratoriokokeissa, joissa testataan hiv ja muutamia muita seksitauteja. Lisäksi käydään kerran vuodessa vastaanotolla sukupuolitautien poliklinikalla.

Digihoitopolku korvaa suurimman osan fyysisistä vastaanotoista

Digihoitopolulla PREP-hoito toteutetaan osittain digitaalisesti. Hoito etenee seuraavasti:

  • Ennen hoidon alkua potilas tapaa lääkärin kasvotusten. Tämän jälkeen vastaanotoilla tarvitsee käydä harvemmin.
  • Kun on aika ottaa laboratoriokokeet, potilas varaa ajan HUSLABin näytteenottopisteeseen ja käy kokeissa.
  • Kun tulokset valmistuvat, ne tulevat näkyviin digihoitopolulle. Tuloksia ei tarvitse mennä kuulemaan vastaanotolle.
  • Jos kokeet ovat puhtaat, lääkäri kirjoittaa ehkäisevän lääkityksen reseptin seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi ja potilas noutaa lääkkeet apteekista. Tässäkään vaiheessa ei tarvita vastaanottokäyntiä.
  • Kolmen kuukauden kuluttua potilas käy jälleen laboratoriokokeissa.

Siinä missä potilas kävisi normaalisti lääkärin vastaanotolla neljä kertaa vuodessa, digihoitopolkua käyttävälle potilaalle riittää yksi käynti. Näin säästetään sekä potilaan että ammattilaisten aikaa.

Ryhmäviestit apuna tiedottamisessa

PREP-hoidon toteuttamiseen liittyvän materiaalin lisäksi polku sisältää sukupuolitautien ehkäisyyn liittyvää materiaalia ja Hivpointin ohjausvideoita. Lisäksi polulla on ryhmäviestitoiminto, jonka kautta polulla toimiva ammattilainen voi lähettää viestin kaikille digihoitopolun potilaille. Toiminto osoittautui hyödylliseksi, kun polun potilaita haluttiin tiedottaa apinarokon leviämisestä. Polun potilaiden arveltiin olevan apinarokon potentiaalista riskiryhmää, ja ryhmäviestillä tieto saatiin välitettyä kerralla kaikille.

Terveyskylän palvelut sote-uudistuksen tukena

Hyvinvointialueet voivat hyödyntää Terveyskylän palveluita monipuolisesti ja saumattomasti osana oman alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Terveyskylän palveluita kehitetään yhteistyössä Suomen yliopistosairaaloiden kanssa. HUS toimii Terveyskylän palveluiden ICT-palveluiden tuottajana. Tutustu miten Terveyskylä voi vastata tarpeisiinne!