Pehmytkudossarkooman seuranta ja ennuste

Sarkooman seuranta tapahtuu joko kirurgisen hoidon tehneestä yksikössä, mikäli solunsalpaajahoitoja ei annettu tai syöpätautien yksikössä, mikäli solunsalpaajahoidot ovat annettuna.

Joissakin yliopistosairaaloissa myös sädehoidon saaneita seurataan syöpätautien puolella. Matalan graduksen sarkoomilla on parempi ennuste ja niissä riittää harvempi seuranta. Korkean graduksen sarkoomia seurataan alkuun tiheästi, monesti kolmen kuukauden välein ja sittemmin käyntejä voidaan harventaa. Seurantakäynneillä arvioidaan sekä hoitojen myöhäishaittoja sekä taudin mahdollista uusiutumista. Potilaan oireiden kyselyn ja lääkärin tarkistuksen lisäksi apuna käytetään kuvantamistutkimuksia, kuten keuhkokuvaa, magneettitutkimusta tai tietokonetomografiaa.

Pehmytkudossarkooman ennusteeseen vaikuttavat kasvaimen pahanlaatuisuusaste eli gradus, kasvaimen koko, oliko se syvä vai pinnallinen, kasvaimessa todettu kuolio sekä kasvaimen verisuoniin tunkeutuminen. Ennustetta pystyy arvioimaan mobiilisovelluksella (Personalized Sarcoma Care, löytyy Google Playsta ja AppStoresta). Sovellukseen syötetään potilaan ikä, kasvaimen koko, oliko kasvain syvä vai pinnallinen sekä kasvaimen kudostyyppi. Sovellus antaa tämän jälkeen ennustevaihtoehdot eri hoitovaihtoehdoissa (sädehoito vai ei) sekä kirurgisen marginaalin mukaan.

Suomen Syöpärekisterin mukaan vuosina 2013-2015 pehmytkudossarkooman toteamisesta viiden vuoden päästä elossa oli miehistä 57 % ja naisista 53 %. Ennuste on hiljalleen parantunut, sillä 1986-1988 vastaavat luvut olivat 31 % ja 41 %. Vuonna 2015 pehmytkudossarkoomaan kuoli 115 potilasta.

 

Kyllä

Päivitetty  15.7.2022