Gå till sidans innehåll

Strålbehandling av mjukdelssarkom

En ökande trend är att ge strålbehandling innan mjukdelssarkom opereras, i synnerhet vid sarkom i extremiteterna och bukhålan.

För små och lättopererade tumörer är strålbehandling inte nödvändigt, men särskilt om kirurgen misstänker att marginalerna kan vara små och att det skulle vara svårt att operera, ges strålbehandling innan tumören opereras. Strålbehandlingen pågår i detta fall i fem veckor.

Efter operationen ges strålbehandling ofta i djupa tumörer, om tumörens storlek gör det möjligt och strålbehandling inte gavs före operationen samt om marginalerna förblev små under operationen. Strålbehandling kan inte ges om hela bukhålan ska behandlas. Den postoperativa strålbehandlingen pågår vanligtvis i cirka sex veckor.

Biverkningarna av strålbehandling beror på det område som behandlas. I extremiteterna är de viktigaste symtomen rodnad i huden och eventuella hudsprickor. Under strålbehandlingen är det bra att smörja den behandlade huden med baskrämer. Detta rekommenderas dagligen efter strålbehandlingen. Som en sen biverkning kan svullnad av extremiteten och stelhet i leden förekomma. För tumörer i buken kan biverkningarna vara illamående och diarré, och patienterna får den nödvändiga medicineringen på recept.

Strålbehandling används sällan för att behandla livmoderssarkom eller GIST-tumörer.

Uppdaterad 6.10.2022