Siirry sivun sisältöön

Usein kysytyt kysymykset sydänsairauksista

Tällä hakukoneella pystyt etsimään tietoa kirjoittamalla hakusanoja Suodata-tekstin kohdalla. Voit hakea useammalla hakusanalla erottamalla hakusanat pilkuilla. Esim. tahdistin, liikunta.

  • Aikaisemmat kolesteroliarvoni ovat olleet hyvät. Tarvitseeko kolesterolilääkettä käyttää?

    Kolesterolilääkkeillä (statiineilla) on suotuisa vaikutus sepelvaltimotaudin kulkuun riippumatta kolesteroliarvojen lähtötasosta. Näiden lääkkeiden käytön tavoitteena on vähentää uusien sepelvaltimoahtaumien syntyä ja toisaalta pysäyttää jo olemassa olevien ahtaumien vaikeutuminen.

    Sydäninfarktin tavallisena syynä on sepelvaltimon seinämän sisäpinnan rikkoontuminen kolesterolia sisältävän plakin alueella ja tähän kehittyvä verisuonitukos. Kolesterolilääkkeellä voidaan vähentää tällaisen seinämävaurion riskiä. Sepelvaltimotautipotilaan kolesterolin tavoitetaso on alhaisempi kuin yleinen tavoitetaso terveellä henkilöllä.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, kolesteroliarvot, lääkitys,

  • Huomaanko tahdistimen toiminnan jotenkin?

    Mikäli tahdistimeen on asetettu automaattimittaukset päälle, voit aistia esimerkiksi öiseen aikaan tapahtuvat automaattikynnysmittaukset hetkellisenä nopeana sykkeenä. Normaalisti kuitenkaan ei tahdistimen toimintaa huomaa.

    Avainsanat: tahdistinhoito

  • Koska voin aloittaa liikunnan tahdistimen asennuksen jälkeen?

    Kevyen liikunnan voi aloittaa vaikka heti tahdistimen asennuksen jälkeen. Ensimmäisten kuukausien aikana kuitenkin tulee muistaa välttää lajeja, joissa tahdistimen puoleiseen käteen kohdistuu ääriliikkeitä tai rasitusta, kuten sauvakävely, uinti, painonnosto, hiihto ym.

    Saako liikuntaa harrastaa normaalisti?

    Lähes kaikki liikuntamuodot sopivat tahdistinpotilaalle. Vältettäviä lajeja ovat kontaktilajit, joissa on riski saada iskuja tahdistimen alueelle. Lisäksi rytmihäiriötahdistinpotilai​den tulee välttää lajeja, joissa tajunnanmenetys voi aiheuttaa vaaratilanteen, kuten sukellus, kiipeily yms.

    Avainsanat: tahdistinhoito, liikunta, tahdistin,

  • Kuinka kauan tahdistimen "paristo" kestää?

    Tahdistimen pariston ikä riippuu tahdistimen toiminnasta ja siitä kuinka paljon tahdistin on käytössä. Yleisesti voidaan sanoa, että tahdistimen paristo kestää 4-10 vuoteen.

    Toimiiko tahdistin riittävästi kun paristo heikkenee?

    Tahdistin toimii normaalisti pariston loppuvaiheessakin. Kun tahdistimen patteria on kulunut tietyn rajan yli, tahdistin menee turvamoodiin ja silloinkin tahdistaa vielä. ​Tuolloin virtaa kuluttavat lisätoiminnot kytkeytyvät pois päältä ja tahdistin tahdistaa vain tiettyä taajuutta, esim. 60 lyöntiä/min.

    Avainsanat: tahdistinhoito, tahdistin, patteri,

  • Kuinka paljon uskallan rasittaa itseäni?

    Mikäli sydämen vajaatoimintaoireet ovat hallinnassa eikä sinulla ole hengenahdistusta, voit harrastaa liikuntaa, joka tuntuu hieman tai kohtalaisesti rasittavalta. Harrasta kestävyysliikuntaa sekä voimaharjoittelua säännöllisesti.

    Mikäli olet toipilasvaiheessa tai hengästyt helposti, kevennä liikunnan tehoa ja aikaa. Jos vajaatoimintaoireesi ovat vaikeat, sinulla on hengenahdistusta tai rintakipua tai painosi on nousussa, älä harrasta liikuntaa vaan ota yhteys terveydenhuoltoon ja noudata saamiasi ohjeita.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, liikunta, rasitus,

  • Kun vatsaa turvottaa ja maha tuntuu kipeälle. Mitä voin tehdä?

    Nesteen kertymisen seurauksena myös maksa saattaa turvota ja aiheuttaa oikean kylkikaaren seutuun kiputuntemuksia. Nestettä voi kertyä myös vatsaonteloon, joka tuntuu ylimääräisenä kiristävänä "vanteena" tai "renkaana" ylävatsalla ja näkyy pömpötyksenä. Vatsan seudun turvotusoire tulee esiin tavallisesti ruokailun jälkeen. Se voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta ja pahoinvoinnin tunnetta. Myös suolen toiminta voi hidastua. Nestekuorman vähentyminen vatsan alueelta voi helpottaa oireita.

    Jos oireita esiintyy nimenomaan aterian jälkeen, voit kokeilla aterioiden pienentämistä ja tihentämistä. Ummetusta voi hoitaa itse lisäämällä kuituja ruokavalioon. Täysjyväviljatuotteet, leseet ja kaikki kasvikset sisältävät terveellisiä ja suolen toimintaa aktivoivia kuituja. Kuituvalmisteita voi myös hankkia apteekista. Liikunnan lisääminen lievittää usein ummetusta.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, vatsa, turvottaa, maha, kipeä, vatsan, turvotus,

  • Miksi minulle puhkesi kihti?

    Nesteenpoistolääkkeet eli diureetit vähentävät uraatin erittymistä virtsaan ja siten lisäävät kihdin vaaraa etenkin iäkkäillä. Myös alkoholi pahentaa kihtiä. Yleisimmin kihti ilmenee ajoittaisina kipeinä niveltulehduksina, useimmiten isovarpaan tyvinivelessä.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, kihti, niveltulehdus,

  • Miksi seksi tuntuu niin vaikealle nykyisin?

    Sydänsairaudet ja sydämen vajaatoiminta voivat aiheuttaa muutoksia ihmisen seksuaalielämään. Ne voivat ilmetä pelkoina, halukkuuden vähenemisenä, mahdollisena erektiohäiriönä, kostumisongelmana tai suorituskyvyn heikentymisenä.

    Sydämen vajaatoiminnassa seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset ovat sidoksissa suorituskykyyn, hengenahdistukseen ja lääkitykseen. Joidenkin sydänlääkkeiden haittavaikutuksena saattaa esiintyä halukkuuden vähenemistä ja erektiohäiriöitä. Haittavaikutukset yleensä häviävät, kun elimistö tottuu lääkitykseen. Jos niitä on vielä 2–3 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta, on syytä neuvotella asiasta lääkärin kanssa, joka voi ottaa kantaa lääkityksen muutoksiin. Lääkkeiden annoksia ei pidä muuttaa itse.

    Erektiolääkkeitä voi käyttää, mikäli nitrot eivät ole käytössä. Lääkkeet laskevat verenpainetta ja nitrovalmisteiden kanssa käytettynä verenpaine saattaa laskea vaarallisen matalalle. Erektiohäiriölääkkeet ovat lääkärin määräämiä reseptivalmisteita ja niiden turvallisesta käytöstä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Älä koskaan osta lääkkeitä netin kautta. Potenssia parantaa myös tupakoimattomuus, terveellinen ruokavalio ja päihteettömyys.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, seksuaalisuus, erektiolääke, parisuhde,

  • Mikä on sydämen vajaatoimintaa sairastavan ennuste?

    Sydämen vajaatoiminnalle ovat tyypillisiä toistuvat oireiden vaikeutumisjaksot, jotka yleensä vaativat sairaalahoitoa. Niiden välissä toimintakyky voi palautua hyvin myös pitkälle edenneessä sydämen vajaatoiminnassa. Sydämen vajaatoiminnan ennuste on parantunut lääkehoidon kehittymisen myötä.

    Sydämen vajaatoiminnan ennuste on iäkkäiden potilaiden kohdalla edelleen huono mutta jäljellä olevan elinajan arvioiminen on kuitenkin erittäin haastavaa. Koska sydämen vajaatoiminta kehittyy sydänsairauksien loppuvaiheena, kuolleisuus on edelleen suuri. Kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa vuosittainen kuolleisuus on 5–8 prosenttia. Vaikea-asteisessa vajaatoiminnassa se voi olla vielä korkeampi.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, ennuste,

  • Mikä raudanpuute?

    Raudanpuute ja anemia ovat melko tavallista sydämen vajaatoiminnassa. Hemoglobiinin säännöllinen seuranta on vajaatoimintapotilailla tarpeen. Verenhyytymistä estävä lääkitys voi johtaa hitaasti vuodon aiheuttamaan anemiaan.

    Anemian syy on tärkeää selvittää, jotta sitä voidaan hoitaa.

    Vaikka hemoglobiini olisi normaali, voi vajaatoimintapotilas kärsiä raudanpuutteesta. Vähäinen raudan saanti ruuasta, raudan imeytymishäiriöt tai liiallinen raudan menetys voivat huonontaa sydämen vajaatoimintapotilaan suorituskykyä.

    Raudanpuutteen ja anemian oireita voivat olla väsyminen, hengästyminen, syketaajuuden nousu tai kynsien haurastuminen.

    Joskus raudan puutteetta on tarpeen hoitaa suonensisäisellä rautalääkityksellä. Suonensisäisestä rautalääkityksestä voi hyötyä vajaatoimintaoireista (NYHA 2-3) kärsivät potilaat, joilla on heikentynyt vasemman kammion pumppausteho ja joilla verikokeissa osoitetut ”rautavarastot” ovat alentuneet.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, anemia, raudanpuute,

  • Milloin kättä voi käyttää pallolaajennuksen jälkeen? Milloin voi aloittaa liikunnan?

    Tutkimuspäivänä kättä pidetään kantositeessä nukkumaanmenoon asti, ja kädessä olevaa puristussidettä pidetään seuraavaan aamuun. Sen jälkeen kättä voi käyttää arkiaskareissa.

    Ponnistelua, repiviä liikkeitä (esim. raskaiden esineiden nostelu, raskas ruumiillinen työ) ja liikuntaa (esim. kuntosali, juoksu) tulee välttää viikon ajan.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti,

  • Minulla on aamupäivällä noin 2 tunnin kuluttua lääkkeiden oton jälkeen huimaavaa ja huonoa oloa. Voiko se liittyä lääkkeisiini?

    Pyri mittaamaan verenpaine huimaavan olon aikana. Mikäli se on matala, neuvottele hoitavan lääkärin tai vajaatoimintahoitajan kanssa siitä pitääkö lääkkeiden annostelurytmiä muuttaa.

  • Minulla on tahdistimen etäseuranta ja olen lähdössä matkalle. Otanko etäseurantalaitteen mukaan?

    Tämän voit itse päättää. Lyhemmille matkoille (esimerkiksi viikon lomamatka) etäseurantalaitteen mukaan ottaminen ei ole välttämätöntä, mutta jos kyseessä on pidempi oleskelu pois kotoa, kannattaa laitteen mukaan ottamista harkita.

    Avainsanat: tahdistinhoito, etäseuranta, matka, matkustus,

  • Minulla on usein jalkakramppeja ja "suonenvetoa". Mikä avuksi?

    Lihaskramppi tai "suonenveto" tarkoittaa kivuliasta lihasupistusta, joka esiintyy alaraajoissa usein öisin tai herätessä. Suonenvedolle altistaa muun muassa elektrolyyttihäiriö (hyponatremia eli alhainen veren natrium), lihasten hapenpuute, nesteenpoistolääkkeiden ja kolesterolilääkkeiden käyttö sekä alaraajojen turvotus. Iän mukana alttius suonenvedolle lisääntyy.

    Ensiavuksi voit yrittää helpottaa lihaskramppia venyttämällä tai hieromalla lihasta. Jotkut ovat kokeneet apua lämpöhoidosta (lämminvesipullot) sekä tukisukkien käytöstä. Sydämen vajaatoiminnan korjaantuminen, nestekuorman ja turvotusten vähentäminen voivat helpottaa oireita. Älä yritä helpottaa oloa nauttimalla suolaa. Jos oireesi ovat hankalia, keskustele siitä lääkärisi kanssa.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, jalkakramppi, lihaskramppi, suonenveto, suonen, veto,

  • Minulla todettiin sydäninfarkti/sepelvaltimotauti ja aloitettiin tähän kohdistettu lääkehoito. Nyt on ollut epämääräistä huonoa oloa ja olen ollut myös väsynyt. Mitä teen?

    Oireet voivat johtua sepelvaltimotaudin hoitoon tarkoitetusta beetasalpaajalääkityksestä. Beetasalpaaja voi aiheuttaa jaksamattomuutta, laskea sydämen syketiheyttä ja verenpainetta. Tällaisessa tilanteessa kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, lääkehoito, pahoinvointi, huono olo,

  • Missä sepelvaltimotaudin lääkemääräykset uusitaan?

    Yleensä sydäninfarktin jatkohoito ja sepelvaltimotaudin muu jatkohoito toteutuu perusterveydenhuollossa (terveyskeskus, työterveyshuolto, yksityinen lääkäriasema), missä myös lääkemääräykset uusitaan.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, lääkemääräykset, lääkitys, jatkohoito,

  • Mistä löydän vertaistukea?

    Vertaistuki on rinnalla kulkemista, kokemusten vaihtamista ja ymmärryksen jakamista toisen samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.

    Esimerkiksi Sydänliitto ja sen alaiset järjestöt järjestävät monipuolista toimintaa sekä vertaistukea ympäri Suomea.

    Vertaistukihaulla voit löytää koulutetun vertaistukihenkilön läheltä tai kaukaa. Voit kysyä vertaistukihenkilöiden yhteystietoja myös omasta sydänpiiristä.

    Löydä vertaistukea

    Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään verta​istukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, vertaistuki, henkinen tuki,

  • Mistä saan B-todistuksen? Pitääkö ensimmäiset lääkkeet ostaa ilman erityiskorvattavuutta?

    Teitä sairaalassa hoitanut lääkäri laatii B-todistuksen, joka postitetaan teille ja teidän tulee toimittaa todistus Kelaan. Toisinaan B-todistus toimitetaan sairaalasta suoraan Kelaan, tällöin teille kerrotaan asiasta erikseen. Säästäkää kuitit, kun haette apteekista ensimmäisen kerran sydänlääkkeenne. Voitte hakea korvausta takautuvasti kuitteja vastaan, kun B-todistus on toimitettu Kelaan.

    Saatte lääkekorvausta sen jälkeen, kun alkuomavastuu on täyttynyt. Alkuomavastuu on kalenterivuosikohtainen. Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Sitä sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin täyttää 19 vuotta.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, b-todistus, lääkekorvaus, alkuomavastuu

  • Mistä voin saada kuntoutusta?

    Sosiaalietuudet, sopeutumisvalmennus ja kuntoutus ovat hyödyllisiä tukipalveluita. Kela ja Sydänliitto tarjoavat kuntoutusta sydämen vajaatoimintaan sairastuneille. Myös jotkut kuntoutuslaitokset järjestävät sydänvirkistyskursseja, joihin on yleensä pieni omavastuumaksu.

    Kuntoutumistavoitteita voivat olla

    • fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen ja palauttaminen

    • sopivan koulutus- tai ammattialan valitseminen

    • opintojen loppuun saattaminen

    • työelämässä jatkaminen tai työelämään pääseminen

    • sopeutuminen elämään sairauden tai vamman kanssa.

    Useilla paikkakunnilla järjestetään ensitietopäiviä ja tilaisuuksia sydämen vajaatoimintaa sairastaville. Käy katsomassa oman alueesi kunnan ja sairaaloiden tarjonta.

    Terveyskeskuksen sydänhoitaja, omahoitaja tai vajaatoimintahoitaja auttaa sinua valitsemaan sopivan kurssin ja hakemukseen liittyvissä asioissa.

    Tarvitsetko kuntoutusta?

    Kuntoutuksen eri muodoista ja niihin liittyvistä​ palveluista saat lisätietoa Kuntoutumistalosta

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, kuntoutus, tuki, sosiaalietuudet, sopeutumisvalmennus,

  • Miten stressi vaikuttaa sydämeen ja verenpaineeseen?

    Stressi aiheuttaa elimistön hormonitoiminnan, elimistön vireystilaa säätelevän autonomisen hermoston ja aineenvaihdunnan muutoksia, jotka ovat sydämelle ja verenkiertoelimistölle haitallisia.

    Jatkuva psyykkinen stressi voi nostaa verenpainetta. Stressaavassa elämäntilanteessa elintottumukset voivat muuttua huonommiksi esimerkiksi ruokavalion ja tupakoinnin suhteen. Toisaalta psyykkinen stressi voi aiheuttaa rintakipuja, jotka eivät johdu sydänsairaudesta.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, stressi, sydän, verenpaine

  • Miten sydänlääkitystä tulisi seurata ja tarkistaa?

    Sepelvaltimotauti on pitkäaikaissairaus ja lääkitystä pitää käyttää pysyvästi. Tavallisesti ensimmäinen seurantakäynti järjestetään 1–3 kuukauden kuluttua sydäninfarkin jälkeen ja tämän jälkeen vähintään vuosittain, jolloin tarkistetaan vointi, verenpainetaso, keskustellaan elintottumuksista ja tehdään peruslaboratoriotutkimukset.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, lääkitys,

  • Miten tahdistin vaikuttaa seksielämään?

    Tavallisesti tahdistin ei aiheuta rajoituksia seksuaalielämään. Sopeutuminen uuteen tilanteeseen voi vaatia aikaa sekä itseltäsi että kumppaniltasi. Lisätietoja seksuaalisuudesta löydät itsehoito-osiostamme sydänsairaus ja seksi.

    Avainsanat: tahdistinhoito, tahdistin, seksi

  • Miten voin hakea korvauksia sairastumiseen liittyen?

    Yksityiseen terveydenhoitoon, terveydenhoitoon liittyvien matkojen tai sairaudenhoitoon määrättyjen lääkkeiden kustannuksiin voi saada korvausta.

    Jos sairastut, etkä pysty käymään töissä tai opiskelemaan, sairauspoissaolon toimeentulosi voidaan turvata Kelan sairauspäivärahalla.

    Kaikilla on oikeus laadukkaaseen arkeen vammasta, sairaudesta tai iästä huolimatta.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, korvaus, kustannus, raha

  • Mitä haittoja sydämen vajaatoimintalääkitys aiheuttaa?

    Joskus sydämen vajaatoiminnan hoidossa käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Haittavaikutukset ovat usein ohimeneviä tai lieviä mutta joskus lääkehoitoa joudutaan muuttamaan niiden vuoksi.

    Haittavaikutusten takia ei saa lääkitystä lopettaa itsenäisesti vaan niistä tulee keskustella oman hoitavan lääkärin kanssa.

    ACE - estäjien ja ATR - salpaajien yleisimpiä haittavaikutuksia

    ACE - estäjien ja ATR - salpaajien yleisimpiä haittavaikutuksia on huimaus, kuiva yskä (ACE-estäjät), munuaistoiminnan häiriöt ja hoidon alkuvaiheessa verenpaineen lasku.

    Beetasalpaajien yleisiä haittavaikutuksia

    Beetasalpaajien yleisiä haittavaikutuksia ovat huimaus ja väsymys varsinkin hoidon alkuvaiheessa, sekä päänsärky, raajojen paleleminen ja hidaslyöntisyys. Lääkkeen aloituksen tai annoslisäyksen yhteydessä saattaa tulla verenpaineen laskua ja vajaatoimintaoireiden vaikeutumista hetkellisesti.

    Mineralokortikoidireseptorin salpaajien yleisiä haittavaikutuksia

    Mineralokortikoidireseptorin salpaajien yleisten haittavaikutusten, kohonneen veren kaliumpitoisuuden ja munuaisten toiminnan häiriön varaan vuoksi, seurataan verikokeita säännöllisesti, erityisesti hoidon alussa.

    Nesteenpoistolääkityksen yleisiä haittavaikutuksia

    Nesteenpoistolääkityksen haittavaikutuksia voivat olla liiallinen nesteenpoisto eli kuivuminen (johtaa verenpaineen laskuun ja huimaukseen), kaliumin ja natriumin menetys (johtaa aineenvaihdunnan häiriöihin) sekä kihti ja verensokeriarv​ojen nousu.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, lääkitys, haittavaikutus, lääkehoito

  • Mitä minun olisi hyvä tietää haavanhoidosta?

    Haava yleensä paranee hyvin, kun se pidetään puhtaana ja kuivana ja se saa ilmaa. Vältä kiristävien ja hankaavien vaatteiden käyttöä, kunnes haava on kunnolla parantunut.

    Muista välttää kahden kuukauden ajan raskaita ponnistuksia ja käsien ääriliikkeitä (esim. uiminen, hiihto, tennis, nyrkkeily ). Tänä aikana tahdistinelektrodit kiinnittyvät kunnolla kudoksiin. On kuitenkin tärkeää, että käytät käsiäsi normaalisti, jotta olkanivelet liikkuvat.

    Noudata tahdistimen asennuksen jälkeen saamiasi yksilöllisiä ohjeita tahdistinhaavan hoidossa.

    Jos haava tai sitä ympäröivä ihoalue punoittaa, kuumottaa, on turvonnut, erittää märkäistä eritettä tai ihossa tapahtuu värimuutoksia tai sinulle nousee kuume (yli 38 astetta). Tällaisessa tilanteessa pitää välittömästi ottaa yhteys tahdistimen asentaneeseen sairaalaan.

    Avainsanat: tahdistinhoito, haavanhoito, tahdistimen asennuksen jälkeen,

  • Mitä tarkoittaa EF eli ejektiofraktio?

    EF on sydämen supistumista mittaava suure, jota tutkitaan sydämen ultraäänellä. Normaali EF on noin 50-75 prosenttia ja pienentynyt EF on alle 40 prosenttia. Mikäli supistuminen on alentunut merkittävästi, puhutaan vaikeasta systolisesta vajaatoiminnasta.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, EF, ejektiofraktio,

  • Mitä tarkoittaa systolinen ja diastolinen vajaatoiminta?

    Sydämen vajaatoimintaa voidaan luokitella systoliseen (supistumisvaiheen) ja diastoliseen (rentoutumisvaiheen) vajaatoimintaan. Systolisessa vajaatoiminnassa sydämen supistumiskyky on heikentynyt. Sydän ei jaksa pumpata eteenpäin verta muualle elimistöön.

    Diastolisella vajaatoiminnalla tarkoitetaan sydänlihaksen jäykistymistä tai paksuuntumista sekä huonontunutta kykyä ottaa vastaan muualta elimistöstä palaavaa verta. Supistumiskyky voi säilyä melko normaalina.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, systolinen, diastolinen,

  • Painoni on noussut neljän päivän aikana 75.1 kg -> 77.0 kg ja henkeä ahdistaa herkästi rappuja kulkiessa. Furosemidi-annos on ollut 40 mg 1 tabletti aamulla. Mitä teen?

    Usein nopea painon nousu kertoo nesteen kerääntymisestä elimistöön. On tärkeää, että saat ohjeet nesteenpoistolääkityksen annosteluun liittyvistä ohjeista omahoitajaltasi tai lääkäriltäsi. Toimi ohjeiden mukaan.

    Jos näistä toimista huolimatta oireet pahenevat tai jatkuvat viiden päivän kuluttua, ole yhteydessä omaan sairaanhoitajaan/lääkäriin.

  • Saanko ajaa autoa?

    Henkilöautoa voivat pääsääntöisesti ajaa ne, joilla vajaatoimintaoireisto on vakaa, oireet ovat hyvin hallinnassa eikä sairauteen liity riskiä saada vaarallista rytmihäiriötä.

    Joskus potilaalle voidaan määrätä väliaikainen ajokielto liittyen sydäntilanteen vaikeutumiseen kuten rytmihäiriöherkkyyteen tai tahdistimen asennuksen jälkeen toipilasvaiheen ajaksi.

    Ammattimainen ajoneuvon kuljettaminen edellyttää vieläkin vakaampaa oirekuvaa (oireiden vaikeusasteen luokitteluna NYHA 1-2) ja sydämen ultraäänitutkimuksella määritelty sydämen vasemman kammion supistumisteho (EF) tulee olla yli 35 prosenttia. Rytmihäiriöriskiä tai rytmihäiriötahdistinta ei saa olla.

    Vajaatoimintapotilaan tieliikenneriskiä arvioidaan kokonaisvaltaisesti, huomioiden sydänsairauden luonne, vaikeusaste sekä liitännäissairauksiin liittyvät riskit.

    Vaikeasti sairas voi hakea vammaisen pysäköintilupaa, mikäli sairaudesta aiheutuu vaikeaa haittaa liikuntakyvylle.

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, autoilu, ajokielto,

  • Sairaalasta pääsyn jälkeen verenpainearvoni ovat olleet matalat? Pitäisikö olla huolissaan?

    Jotkin verenpaine- ja muut lääkkeet voivat johtaa verenpaineen laskuun. Mikäli teillä ei ole oireita, kuten huimausta, silmissä sumentumista, ei teidän tarvitse olla huolissanne.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, verenpainearvot, lääkitys,

  • Vaikuttaako sydäninfarktin sairastaminen hammaslääkärissä käyntiin?

    Sepelvaltimotautia sairastavan on syytä huolehtia säännöllisestä suun ja hampaiden hoidosta ja tutkimisesta. Hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemässä tarkastuksessa on hyvä käydä vuosittain. Hoitamattomat tulehdukset suussa voivat pahentaa sepelvaltimotautia. Hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus päivittäin ovat tärkeässä osassa suun tulehduksien ehkäisyssä. Kerro hammaslääkärille terveydentilastasi, sepelvaltimotaudistasi ja lääkityksestäsi.

    Veren hyytymistä estävä lääkitys aiheuttaa hammastoimenpiteissä verenvuotoriskin. Verenvuotoa aiheuttavat toimenpiteet, kuten juurihoito tai hampaan poisto, on suositeltavaa ajoittaa tehtäväksi vasta, kun toinen veren hyytymiseen vaikutavista lääkkeistä on suunnitelman mukaisesti lopetettu.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, hammaslääkäri, suuhygienia,

  • Voiko sydäninfarkti uusiutua?

    Kyllä voi, mutta uusiutumisriskiin voidaan vaikuttaa. Sepelvaltimotauti on pitkäaikaissairaus, jota toimenpiteet eivät paranna. Toimenpiteiden tarkoituksena on vähentää oireita ja parantaa sydänlihaksen verenkiertoa.

    Lääkehoito ja sydänystävälliset elämäntavat ovat keskeisiä sydäninfarktin uusiutumisen ehkäisyssä.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, uusiutumisriski, sydäninfarkti

  • Voiko sydänpotilas matkustaa?

    Jos saat oireita vasta reippaammassa rasituksessa, voit suunnitella matkustamista. Matkalle lähdet aina oman harkintasi mukaan, lääkäri ei voi antaa lentomatkustuslupaa.

    Vinkkejä matkustamiseen:

    • Jos joudut istumaan pitkään, jaloittele tunneittain, jumppaa alaraajoja ja käytä ”lentosukkia".

    • Juo kohtuullisesti nesteitä

    • Vältä painavien matkatavaroiden kantoa

    • Vältä matkakohteita, joissa on hyvin kuuma ja kostea ilmasto

    • Noudata sinulle määrättyä lääkitystä myös matkan ajan

    • Huomioi nesteiden menetys lämpimissä maissa oleskellessa

    • Ulkomaille matkustaessa ota mukaan englanninkielinen hoitoseloste, reseptit sekä riittävä määrä lääkkeitä alkuperäispakkauksessaan

    Lisätietoa:

    Avainsanat: sydämen, vajaatoiminta, matka, matkalle, matkustaminen, lentäminen, lentokone, loma, lomailu,

  • Voinko ajaa autolla sydäninfarktin jälkeen?

    Ajokielto ja sen pituus riippuu siitä kuinka vaikea sydäninfarkti on ollut. Tavallisimmin ajokielto kestää joitakin viikkoja. Sydänlihasvaurio infarktiin liittyen voi vielä toipumisvaiheessa aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä, jotka voivat merkittävästi vaikuttaa kykyyn kuljettaa ajoneuvoa turvallisesti.

    Hoitava lääkärinne kertoo teille mahdollisesta ajokiellosta ennen sairaalasta kotiutumista. Ammattiautoilijan paluu työelämään arvioidaan rasituskokeen ja lääkärintarkastuksen perusteella.

    Avainsanat: sepelvaltimotauti, auto, autolla ajo, ajokielto,

  • Voinko itse tuntea tahdistinjohdon irtoamisen tai vaurioitumisen?

    Jos tahdistimen johto ei toimi kunnolla, voivat samat oireet voivat palata, joita sinulla oli ennen tahdistimen asennusta. Muutoin et voi tuntea johdon irtoamista. Erittäin harvoin tapahtuva johdon irtoaminen tai vaurioituminen nähdään joko etäseurannan kautta tai poliklinikalla tahdistinta kontrolloitaessa.

    Saanko itse tietoa etäseurannan tiedoista?

    Rutiinilähetyksistä lääkäri usein tekee tekstin, joka näkyy omakanta.fi- palvelussa. Jos lähetyksessä näkyy jotain, minkä vuoksi asiaa pitää tutkia poliklinikalla, sinut kutsutaan erikseen poliklinikalle käymään.

    Avainsanat: tahdistinhoito

Päivitetty 22.9.2020