Siirry sivun sisältöön

Takotsubokardiomyopatia

Takotsubokardiomyopatia on harvinainen sydänkohtauksen aiheuttaja. Se on saanut nimensä japanilaisesta mustekalojen pyyntiruukusta, takotsubosta, koska kohtauksen alussa sydämen vasen kammio on muodoltaan ruukkumainen.

Takotsubokardiomyopatian oireena on yleensä äkillinen rintakipu, joka muistuttaa sydäninfarktia ja edellyttää siten välitöntä ensihoitoon hakeutumista. Osalla potilaista kohtaus ilmaantuu tunnejärkytyksen jälkeen, jolloin puhutaan myös särkyneen sydämen oireyhtymästä.  

Oireet muistuttavat sydäninfarktia ja edellyttävät välitöntä sairaalahoitoon hakeutumista. Tilaa ei voida yleensä erottaa luotettavasti sydäninfarktista EKG:n eli sydänfilmin, laboratoriokokeiden tai sydämen ultraäänitutkimuksen perusteella, minkä vuoksi tehdään usein varjoainekuvaus sepelvaltimotukosten poissulkemiseksi. Alkuvaiheessa sydämen pumppaustoiminnan häiriö voi johtaa vaikeaankin sydämen vajaatoimintaan, mutta sydämen toiminta korjaantuu yleensä nopeasti sairaalahoidon aikana, ja jatkuvaa lääkehoitoa tarvitaan harvoin. 

Sairaus on yleisin yli 60-vuotiailla naisilla eikä liity sepelvaltimotautiin. Taudin mekanismeja tunnetaan puutteellisesti, mutta äkillinen stressihormonien eritysryöppy on ilmeisesti merkittävä kohtauksen syntymisessä. Suurin osa potilaista toipuu täysin jo kuukauden kuluessa, mutta osalla potilaista voi ilmetä vakaviakin komplikaatioita kohtauksen alkuvaiheessa. Kohtaus voi joskus uusia myöhemmin.