Gå till sidans innehåll

Tillskott av energi och protein i kosten för sårpatienter

Genom att öka antalet måltider, äta större måltider och välja proteinhaltiga födoämnen kan man öka sitt energi- och proteinintag.

Öka energiintaget genom att

  • äta oftare genom att till exempel lägga till mellanmål

  • öka storleken på maten eller drycken

  • välja energirikare mat eller dryck

  • komplettera mat och dryck som du är van vid med fettillskott, till exempel rybsolja, rybsoljebaserat margarin eller salladsdressing eller grädde.

Öka proteinintaget genom att

  • äta rejält (1/3 tallrik) med fisk, kyckling, kött, ägg eller baljväxter, 1/3 grönsaker och 1/3 potatis, fullkornspasta eller fullkornsris till huvudmåltiderna, alltså lunch och middag

  • välja mjölk eller surmjölk som matdryck, fettfri om du inte behöver extra energi

  • välja proteinrik mat och dryck till frukost, kvällsmat och mellanmål.

Protein är effektivast i engångsdoser om 30 gram och bästa nytta får du genom att äta 30 gram protein innan du lägger dig.

Uppdaterad 2.9.2020