Gå till sidans innehåll

Försäkring av hjälpmedel och skadeståndsansvar

Skadeståndsförfarandena för ett hjälpmedel varierar beroende på situationen.

Ägaren till hjälpmedel för medicinsk rehabilitering, det vill säga hälso- och sjukvården, försäkrar de hjälpmedel som den äger med en försäkring för lösöre.

Hjälpmedlen för medicinsk rehabilitering ska tydligt antecknas i organisationens försäkringsavtal för lösöre. Avtalet bör ta hänsyn till att det omfattar hjälpmedel på olika platser, såsom hjälpmedel i olika lager och hjälpmedel som lånats ut till patienter.

Organisationen måste överväga storleken på sin självriskandel. En försäkring för lösöre täcker vanligtvis skador som orsakats av brand, stöld och skadegörelse.

Enligt trafikförsäkringslagen behöver man inte försäkra elrullstolar och elmopeder med en trafikförsäkring.

I olycksfall handlägger och ersätter Trafikförsäkringscentralen skador som orsakats av en elrullstol eller en elmoped. Ersättningen täcker skador på den andra partens egendom och personskador på båda parter.

Den som sköter frakten ansvarar vanligtvis för skador som orsakas under frakt. Vid konkurrensutsättning av hjälpmedel ska leverans krävas direkt till avtalad destination, antingen till verksamhetsenheten inom hälso- och sjukvården eller till klientens hem (TOP FIN01). Om frakten beställs till exempel till patientens hem bör man säkerställa att transportföretaget ansvarar för hjälpmedlet under transporten.

Om ett hjälpmedel skadas under en taxiresa ersätter taxins trafikförsäkring den skada som orsakas passagerarens hjälpmedel. Användaren ska göra en utredning av händelsen till den enhet som äger hjälpmedlet för att enheten ska kunna kräva ersättning. Om ett hjälpmedel skadas när det lastas in i en taxi medan fordonet står stilla, är den person som utför lastningen ansvarig för skadan.

Det lönar sig för användaren att anmäla alla hjälpmedel som hen besitter, som hen har lånat från hälso- och sjukvården, i sin hemförsäkring och resgodsförsäkring för skada, stöld eller vandalism. Användaren av ett hjälpmedel kan dock inte åläggas att teckna försäkringar för hjälpmedlen.

Vid behov kan hen överväga en tilläggsförsäkring. Normalt gäller försäkringen den egna egendomen, men det är också möjligt att försäkra egendom man ansvarar för. Detta måste anges separat när försäkringen tecknas, varvid premien fastställs enligt detta.

Om hjälpmedlet går sönder utomlands är användaren ansvarig för att reparera den. Finska myndigheter ersätter vanligtvis inte underhålls- eller reparationskostnader för hjälpmedel som vållats utomlands, och ordnar inte heller reparationer utomlands. De finska myndigheterna är inte heller skyldiga att leverera ett nytt hjälpmedel utomlands. Resgodsförsäkringen gör det lättare att få ett skadat hjälpmedel reparerat eller ersatt.

Om användaren har rätt till ett hjälpmedel i Finland och vill ha ett nytt hjälpmedel från Finland för att ersätta ett trasigt hjälpmedel, ansvarar användaren för att ordna leveransen av hjälpmedlet och för transportkostnaderna.

Enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp (380/1987) kan användaren vara ägare till de redskap, maskiner eller anordningar som ersätts, i vilket fall hen tecknar de försäkringar för hjälpmedel som hen anser vara nödvändiga.

Uppdaterad 28.9.2022