Gå till sidans innehåll

Hjälpmedelstjänster och valfrihet inom hälso- och sjukvården

Valfrihet att välja var man vill få vård innebär att hela vårdansvaret överförs från en enhet till en annan, inklusive hjälpmedelstjänster.

Klienten kan välja hälsostation och enhet för specialiserad sjukvård bland de finska offentliga tjänsterna. Man kan bara vara klient på en hälsostation åt gången, dit vårdansvaret överförs i sin helhet. Man kan byta hälsostation genom att lämna in ett skriftligt meddelande högst en gång om året. Både den nya och den gamla hälsostationen måste informeras om bytet av hälsostation. I vårdansvaret ingår även tillhandahållande av hjälpmedelstjänsten i enlighet med hälsostationens och sjukhusets utlämningspraxis. En remiss från den behandlande läkaren krävs för att välja vårdplats inom den specialiserade sjukvården.

I situationer där den specialiserade sjukvården väljs ingår hjälpmedelstjänsterna i den valda specialitetens tjänster, förutsatt att de även vid andra tidpunkter tillhandahålls i samband med vården i fråga.

Rätten att välja gäller inte skol- och studerandehälsovård, företagshälsovård eller långvarig institutionsvård. Ett välfärdsområde är inte heller skyldigt att ordna hemsjukvård utanför sitt eget område, men även detta kan avtalas mellan välfärdsområden, till exempel med en betalningsförbindelse.

Vid utnyttjande av valfriheten behövs ingen betalningsförbindelse. Välfärdsområdet måste ersätta kostnaderna för en tjänst som tillhandahålls av ett annat välfärdsområde. Välfärdsområdet fakturerar det välfärdsområde som ansvarar för ordnandet på samma grunder som den hittills har fakturerat för brådskande vård.

Ersättningen ska baseras på den produktifiering eller det produktpris som enheten inom hälso- och sjukvården använder i sin egen verksamhet.

När en klient byter hälso- och sjukvårdsenhet överförs hjälpmedlen till den nya aktören på samma sätt som vid en flytt. Alla hjälpmedel som personen använder är alltid registrerade hos den operatör som ansvarar för vården.

Att söka vård utomlands innebär att en klient reser till en annan stat för att söka och få vård för sin sjukdom. Man kan söka vård med eller utan förhandstillstånd. De hjälpmedelstjänster som är förknippade med vården ska redas ut före man söker vård.

Praxis för tillhandahållande av hjälpmedel utomlands varierar från land till land. Om vården ges i ett annat EU- eller EES-land eller i Schweiz med ett europeiskt sjukvårdskort kan vårdgivaren lämna ut det hjälpmedel man behöver som en del av vården. I detta fall behöver man vanligtvis inte betala kostnaden för hjälpmedlet själv, utan det faktureras på grundval av kortet som en del av vårdkostnaderna.

Varken FPA eller den offentliga hälso- och sjukvården ersätter kostnader som uppkommit utomlands för anskaffning, användning, underhåll eller reparation av ett hjälpmedel.

Utgångspunkten är att klienten själv ansvarar för vårdkostnaderna om hen söker vård i Finland från ett annat EU-land. Hen kan i efterhand ansöka om ersättning hos sin sjukförsäkringsinstitution, som ersätter kostnaderna i enlighet med sin egen lagstiftning.

Personer som bor utomlands kan söka sjukvård i Finland antingen utan förhandstillstånd inom den privata hälso- och sjukvården eller med förhandstillstånd inom den offentliga hälso- och sjukvården. Hjälpmedelstjänster ingår i vården om de redan täcks av tjänsten i fråga.

Uppdaterad 10.5.2022