Gå till sidans innehåll

Extra energi från fett

Att tillsätta fett är ett behändigt sätt att få i sig energi utan att öka måltidens storlek.

Fett är en bra energikälla. När du använder fett bör du vara uppmärksam på vad du väljer att använda på brödet, som salladsdressing och som fett i matlagning.

Du bör föredra ett mjukt, vegetabiliskt oljebaserat fett. Vegetabiliska oljor är energirika och innehåller dessutom fett av god kvalitet, vilket bland annat förbättrar motståndskraften och kroppens sockeromsättning samt minskar inflammation i kroppen. Dessutom har de essentiella fettsyrorna i mjukt fett en positiv effekt på bland annat nervsystemet.

Så här ökar du ditt energiintag genom fett:

  • Tillsätt 1–2 matskedar olja, flytande margarin eller margarin som innehåller minst 60 procent fett i gröt, såser, potatismos, soppor och vällingar. Du kan också använda mer fett än vanligt i matlagning och på bröd.

  • Använd en vegetabilisk olja (till exempel raps-, rybs- eller olivolja) eller en vegetabilisk oljebaserad salladsdressing (t.ex. fransk eller senaps-/majonnässås) till sallader och kokta grönsaker. En lämplig mängd är 1–2 matskedar, vilket ger dig bra energi och mjuka fetter.

  • Ät nötter eller frön med yoghurt eller som mellanmål

  • Använd avokado i sallad eller på bröd

Uppdaterad 26.3.2020