Gå till sidans innehåll

Lyckad hemkomst – En guide för den som ska rehabiliteras

Om du plötsligt blir inlagd på sjukhus eller till exempel genomgår en operation är det en bra idé att i god tid tänka på hemkomsten. Att vara förberedd hjälper dig att återgå till vardagen och skapar en känsla av trygghet.

Om du plötsligt har blivit inlagd på sjukhus, bör du planera inför utskrivningen medan du fortfarande är kvar på sjukhuset. Diskutera med personalen som behandlar dig bland annat om när du kommer att skrivas ut.

Om din sjukhusvistelse varit på förhand planerad, lönar det sig att planera inför hemkomsten redan innan sjukhusvistelsen börjat.

Bra förberedelser hjälper dig att återhämta dig efter sjukhusvistelsen.

När du kommer hem kan du fortfarande vara en konvalescent till den grad att du inte själv till exempel kan handla eller laga mat.

  • Har du bekanta eller närstående som kan hjälpa dig med att sköta ärenden eller till exempel laga och frysa in mat färdigt?

  • Det är också möjligt att be om hjälp av professionella för att stödja din hemkomst. Till exempel kan hemvårdens tjänster tillfälligt inledas för konvalescenstiden.

Efter en sjukhusvistelse kan du behöva hjälpmedel eller mer utrymme att röra dig på.

  • Se till att din bostad är väl upplyst.

  • Flytta möbler och ägodelar om det behövs så att du kan röra dig smidigt i hemmet och enkelt komma åt dina ägodelar.

  • Om sängen och stolarna är låga och det är svårt att ta sig upp från dem, kan du låna nödvändiga förhöjare från hjälpmedelsutlåningen.

  • Mattor kan utgöra en risk för att snubbla, så det är en bra idé att avlägsna demför den tid som du är konvalescent. Ett annat knep är att tejpa fast mattorna i golvet med bred tejp, så att foten inte hamnar under mattkanten när du går.

  • Om du har trappor hemma så försäkra dig om att ledstången är i gott skick och att trappstegen är stadiga.

Centralförbundet för de gamlas väl erbjuder reparationsrådgivning. Via reparationsrådgivningen kan du få hjälp med att kartlägga och planera nödvändiga ändringsarbeten i hemmet samt ansöka om bidrag för reparationer. Vid behov kan reparationsrådgivarna också hjälpa till med att hitta en entreprenör som kan utföra ändringsarbetena. Reparationsrådgivningen är avgiftsfri, men man betalar själv kostnaderna för reparationerna.

Upprätthåll en god dygnsrytm, sov och ät regelbundet. Kom ihåg nödvändiga behandlingsrutiner och övningar. Du kan göra ett veckoprogram för att hjälpa dig att upprätthålla dina rutiner.

Det är viktigt att du får tiden att gåoch att du orkar hålla dig på gott humör. Du kan göra vad som helst som gör dig glad. Du kan till exempel:

  • läsa böcker eller lyssna på ljudböcker

  • lösa korsord eller fylla i sudokun

  • lyssna på din favoritmusik eller titta på TV

  • bjuda in vänner och släktingar på besök.

Vardagssysslor är den bästa formen av rehabilitering. Det är bra att återgå till normala rutiner så snart som möjligt, även om det till en början tar längre tid att utföra dem än vanligt. Det är viktigt att röra på sig korta stunder under dagen.

Du kan behöva hjälpmedel hemma under din konvalescenstid eller under en längre period. Det är bra att ta upp frågan med vårdpersonalen under din behandlingsperiod. En sjukskötare, fysioterapeut eller ergoterapeut kan hjälpa med förberedelserna inför konvalescenstiden och fundera, vad som kunde stöda din rehabilitering.

Du kan få med dig hjälpmedel från avdelningen eller hämta dem från hjälpmedelsutlåningen.

Anteckna viktiga telefonnummer och gör dem lättåtkomliga.

Se till att dina närstående är medvetna om din sjukhusvistelse och vet när de kan förvänta sig att du skrivs ut.

Jourhjälpen är en rådgivnings- och vägledningstjänst inom social- och hälsovården där du kan få hjälp i oklara situationer. Journumret 116 117 används i hela Finland med undantag av Lappland och Åland.

Följ alltid de behandlings- och rehabiliteringsinstruktioner du får.

På sjukhuset kommer man överens om hur man kommer att följa upp din återhämtning och förbättringen av ditt tillstånd efter att du har återvänt hem. Uppföljning är en viktig del av din utskrivning för att säkerställa att du återhämtar dig och rehabiliteras så bra som möjligt. Om du har några frågor ska du i första hand kontakta den enhet som vårdade dig.

Vissa välfärdsområden tillämpar en multiprofessionell bedömningsperiod speciellt för tiden efter utskrivning. Syftet är att hjälpa den utskrivna personen att komma tillbaka till vardagliga aktiviteter.

I stället för en bedömningsperiod kan man inom välfärdsområdet tala om hemrehabilitering, som följer ungefär samma principer.

    Om din vård eller rehabilitering fortsätter efter utskrivningen, försäkra dig om att du har en skriftlig vård- och/eller rehabiliteringsplan som är lätt tillgänglig för dig och vid behov dina närstående. En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården utses alltid som den person som ansvarar för planen.

    Uppdaterad 22.2.2024