Gå till sidans innehåll

Motion som del av behandlingen vid kranskärlssjukdom

Motionen spelar en viktig roll i egenvården av kranskärlssjukdom. Det är tryggt och behagligt att motionera när du lär dig att motionera på en ansträngningsnivå som passar dig.

Syftet med den här guiden är att ge information om kranskärlssjukdom och motion. Observera att detta är en allmän motionsguide för personer med kranskärlssjukdom.

Följ alltid de personliga anvisningar du fått i första hand, eller fråga vid behov en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården vilka anvisningar som är lämpliga för just dig.

De flesta motionsgrenar är lämpliga för personer med kranskärlssjukdom.

Utöver läkemedelsbehandling, en hjärtvänlig kost, viktkontroll, psykiskt välbefinnande, tillräcklig sömn och rökfrihet, är regelbunden motion en av hörnstenarna i behandlingen av kranskärlssjukdom. Kranskärlssjukdom är en kronisk sjukdom och du kan själv påverka dess utveckling genom att motionera regelbundet.

Fördelarna med motion

Regelbunden motion har många fördelar. Läs mer om fördelarna med motion för personer med hjärtsjukdomar via länken nedan.

Man uppnår fördelarna med motion även med en måttlig ansträngningsgrad. Det är bra att lära sig hur man bedömer motionens ansträngningsgrad. Bekanta dig med hur du kan bedöma motionens ansträngningsgrad via länken nedan.

Saker att tänka på när man motionerar

Kranskärlssjukdom är inget hinder för motion, så länge du tar några saker i beaktande. Läs mer om dessa via länken nedan.

På länken nedan hittar du bra information om motion vid hjärtsjukdomar, såsom uthållighetsmotion, muskelstyrketräning, vikten av uppvärmning och nedvarvning, fördelarna med vardagsmotion, avslappning och vila.

Du kan också läsa guiden om motion och kranskärlssjukdom som sammanställts av Hjärtförbundet.

Börja motionera

Efter en plötslig hjärthändelse, såsom en hjärtinfarkt, påbörjas motionen försiktigt och individuellt i enlighet med den konvalescensperiod som sjukdomen kräver. Motion påskyndar återhämtningen av den fysiska funktionsförmågan också efter en hjärtinfarkt eller större hjärtoperationer, så som ballongvidgning av kranskärlen och bypassoperation.

Om du behöver stöd för att börja motionera, eller om det har gått ett tag sedan du har motionerat, kan du få stöd från egenvårdsprogrammet Börja med fysiska aktiviteter. Programmet innehåller övningar, information om motion och praktiska motionstips. Du kan framskrida i egenvårdsprogrammet i din egen takt. Du kan få tillgång till egenvårdsprogrammet via Min vårdväg i Hälsobyn och det kräver registrering.

Uppdaterad 18.10.2022