Gå till sidans innehåll

Med en bra kost kan du minska risken för fall

Kosten har en betydande inverkan på din hälsa och din funktionsförmåga.

En god näringsstatus

  • förebygger sjukdomar

  • påskyndar återhämtningstiden efter en sjukdom

  • förlänger möjligheten att bo hemma

  • förbättrar energinivån och livskvaliteten.

I synnerhet är ett tillräckligt proteinintag viktigt för att hålla dina muskler i gott skick. Att säkerställa ett intag av D-vitamin och kalcium året runt är viktigt för att bibehålla benhälsan och förebygga frakturer.

Ät 5–6 gånger om dagen, fasta inte.

  • Se till att du äter minst tre proteinrika måltider.

  • Ät mångsidigt med fullkornsprodukter, potatis och grönsaker.

  • Se till att din kost innehåller källor till mjukt fett och kalcium.

  • Gör måltiden till en lugn stund.

  • Gör måltiden till en trevlig stund tillsammans med familjen, närstående eller vänner.

Läs mer om kost:

Ett för lågt vätskeintag ökar risken för fall och kan till exempel leda till

  • en allmän känsla av svaghet

  • trötthet

  • illamående.

Se till att dricka tillräckligt med vätska, särskilt när det är varmt, när du badar bastu eller när du motionerar. När man blir äldre minskar törstkänslan och därför är det bra att dricka vätska som en förebyggande åtgärd i de situationer som nämns ovan.

När vi blir äldre blir kosten allt viktigare. Med åldern minskar ofta hungerkänslan. När maten inte smakar kan kosten bli ensidig och mager. För att bibehålla kroppshållningen, rörligheten och funktionsförmågan behöver du tillräckligt med energi, protein, kalcium och vitaminer. Du bör förbättra din kosthållning om

  • din vikt har minskat

  • maten inte riktigt smakar

  • din kost är ensidig

  • du är nyinsjuknad eller har precis varit sjuk

  • du tar många läkemedel.

Vid behov kan du be om råd om kostplanering av yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården, till exempel en näringsterapeut. Läs mer information om kost:

Uppdaterad 5.1.2024