Gå till sidans innehåll

Snabbguide till välbefinnande

På den här sidan kan du läsa om de viktigaste åtgärderna för att förbättra välbefinnandet.

Om du behöver mer detaljerade anvisningar kan du använda Hälsobyns sökfunktion för att hitta sjukdomsspecifik information. Vänd dig vid behov till en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.

Den här sidan har producerats i samarbete med GeroMetro-nätverket.

Du mår bra när du gör saker som du tycker om och är entusiastisk över, och när du har rätt balans mellan krävande och avkopplande aktiviteter. Du hålls energisk när du gör vissa saker ensam och fokuserat och andra tillsammans med någon eller i en grupp. Skriv till exempel upp alla dina regelbundna ärenden i din kalendervecka och se om du har tillräckligt med olika saker att göra.

Fundera på:

  • Vad får tiden att flyga iväg?

  • Vad hjälper dig att lugna ner dig och slappna av?

Människan behöver andra människor, även du. Viktiga relationer behöver vårdas, och nya bekantskaper kan hittas lika lätt vid butikskassan som via hobbyer eller frivilligarbete. Djupa vänskapsband är viktiga, men även ytligare bekantskaper förbättrar ditt välbefinnande.

Se till att du har någon som du kan prata med om saker som bekymrar dig. Om du inte har någon lämplig vän kan du försöka hitta aktiviteter för likasinnade eller ta reda på vilka grupper och vänskapstjänster som finns i ditt område. Värna om de vänskapsband du har.

Närhet och sexualitet är också en viktig del av att vara människa, och kan uttryckas på olika sätt under hela livet.

Fundera på:

  • hurdan beröring, närhet och sexualitet har du i ditt liv?

  • vilken typ av beröring tycker du om?

  • är närhet viktigt för dig?

  • är du nöjd med din situation?

Psykporten erbjuder egenvårdsprogram för olika symptom, livssituationer och psykiskt välmående. Det finns också egenvårdsprogram för olika målgrupper.

God hälsa innebär att man får tillräckligt med motion och att man rör på sig utomhus. Om du inte bryr dig om motion, bygg in en aktiv rutin i din vardag och gå alla kortare sträckor. Ta trapporna och rör dig i naturen.

Om du inte kan ta dig ut på egen hand kan du ta kontakt med lokala idrotts- och kulturföreningar och organisationer.

Värna om din hjärnhälsa. Kontrollera ditt blodtryck och kolesterol och behandla dem om de är förhöjda. Ät regelbundet och varierat enligt tallriksmodellen. Undvik stress om möjligt och lär dig olika sätt att slappna av.

Håll hjärnan i trim genom att lösa korsord, lära dig dansa eller spela ett instrument, genom att lära dig nya saker och motionera. Tillräcklig och regelbunden sömn är grunden för din hjärnas hälsa.

Minnesförbundet har ett bra verktyg, som hjälper dig att lära dig hur du upprätthåller din hjärnhälsa:

En positiv inställning till livet och motgångar hjälper dig att må bättre. Lyckligtvis kan man lära sig att vara optimistisk. En del av en positiv inställning är förmågan att återhämta sig från utmanande situationer. Den här förmågan kan du utveckla genom att fundera på vilka värderingar som är viktiga för dig, vad som får dig att må bra, vems sällskap ger dig kraft eller också bara genom att drömma.

Nästa gång du ställs inför en utmanande situation, tänk på vilka positiva känslor du upplever i situationen?

Om du är under 65 år bör du sträva efter en normal vikt genom att äta regelbundet och varierat enligt tallriksmodellen. Använd alkohol med måtta. Ät färgglada grönsaker, frukt och bär och ät bara en liten mängd rött kött.

Om du är över 65 år är din hälsosamma vikt något högre än för yngre personer. Se till att du får i dig tillräckligt med protein från kött, kyckling, fisk, bönor, nötter, ägg och olika vegetabiliska proteinprodukter. Om du dricker alkohol, kom ihåg att göra det med måtta och ta hänsyn till dess effekt på den eventuella medicineringen du har, samt de lägre riskgränserna som är förknippade med åldrandet. Drick tillräckligt med vätska, även om du måste gå på toaletten ofta. Ät enligt tallriksmodellen och i tillräckliga mängder.

Läs mer om näringsrekommendationerna och om användning av alkohol:

God hälsa bygger alltid på en balans mellan aktivitet och återhämtning.

Fundera på:

  • Hur kopplar du av?

  • Hur sover du så bra som möjligt?

  • Hur mycket aktivitet orkar du med åt gången?

Bekanta dig med guiden:

Har du en stabil ekonomisk situation eller oroar du dig ofta för om pengarna ska räcka hela månaden? Är du bra på att hålla koll på dina utgifter och vet hur du kan spara? Du kan vända dig till FPA eller socialarbetaren i din kommun för att få hjälp med att ordna din ekonomi.

Läs mer om ämnet på andra håll i Hälsobyn:

Se med nya ögon på ditt hem: kommer det fortfarande att vara fungerande för dig om fem eller tio år? Bor du nära tjänster och har lätt att sköta dina ärenden?

Försäkra dig om att ditt hem är väl upplyst och att passagerna är rymliga. Ta bort onödiga föremål från golvet och installera vid behov ett stödhandtag i badrummet. Ta hand om brandsäkerheten och ha viktiga telefonnummer synliga hela tiden. Ett trivsamt hem får dig att må bättre och håller dig aktiv.

Läs mer om säkert och tillgängligt boende (materialet endast på finska):

Ta din hälsa på allvar och sköt om det viktigaste:

  • Undvik alkohol.

  • Träna hjärnan med uppgifter som kräver koncentration.

  • Motionera regelbundet.

  • Se till att du får tillräckligt med sömn och hitta en lämplig balans mellan vila och aktivitet.

  • Gör saker som gör dig glad.

  • Sluta röka.

  • Behandla eventuella sjukdomar.

  • Om du har ont, tala med din läkare om hur du ska behandla smärtan.

  • Borsta tänderna regelbundet och gå till tandläkaren för kontroller.

  • Skaffa hörapparat och nya glasögon om din hörsel eller syn är nedsatt.

Vid behov kan du gå på en hälsokontroll eller ringa social- och hälsovårdens telefonrådgivning i ditt välfärdsområde.

Jourhjälpen är en rådgivnings- och vägledningstjänst för social- och hälsovården där du kan få hjälp i oklara situationer. Jourhjälpsnumret 116 117 används i hela Finland med undantag av Lappland och Åland.

Läs mer om Jourhjälpen:

Uppdaterad 2.2.2024