Gå till sidans innehåll

Balansövningar, nivå 1

Om du behöver stöd eller hjälpmedel för att hålla dig upprätt kan du prova dessa övningar.

Se till att du utför din balansträning på ett säkert sätt. Vid behov kan du be din fysioterapeut om anvisningar för att träna balansen. På så sätt får du ett personligt träningsprogram som är skräddarsytt för din nivå och dina mål.

  • Se till att träningsmiljön är väl upplyst och att underlaget inte är halt.

  • Vid behov kan du ta stöd eller göra övningarna medan du är säkrad.

  • Använd till exempel hjälpmedel eller höftbyxor för att öka säkerheten.

  • Sluta träna om det orsakar smärta eller får dig att må sämre.

  • Välj övningar som varken känns för lätta eller för svåra.

Det här är en allmän guide för att öva på egen hand och ersätter inte vägledningen från en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Följ alltid i första hand de individuella anvisningar som du fått av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.

Olika sätt att öva

Om du tycker att övningarna på den här sidan är för lätta kan du gå vidare till övningarna på nivå 2.

Att vara aktiv och delta i vardagliga sysslor hjälper att bibehålla balansen. Även lite fysisk aktivitet är bättre än att ständigt sitta stilla.

Utnyttja alla situationer där du kan träna din balans och muskelstyrka. När du reser dig upp från en stol kan du till exempel resa dig flera gånger från sittande till stående ställning. Anpassa din miljö så att du kan arbeta säkert även när du står upp.

Du kan utmana din balans genom att luta dig mindre mot händerna, föra fötterna närmare varandra när du står och titta i olika riktningar.

Balansövningar kan göras på olika sätt. De kan utföras sittande eller stående med stöd.

Nedan finns exempel på olika balansträningsprogram som har sammanställts på webbplatsen Voitas.fi. Du kan också be en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården om hjälp med att planera din träning.

Om du känner dig osäker med att stå, kan du bara göra de sittande rörelserna från träningsprogrammen. Vid behov kan rörelserna göras i en stol med armstöd eller i en rullstol. Om du gör rörelserna stående, använd händerna som stöd.

Du kan göra övningen svårare genom att luta dig mindre mot händerna, föra fötterna närmare varandra när du står och titta i olika riktningar.

Balanstränande motion är mångsidig. Den omfattar uthållighetsövning, styrketräning och träning av rörelsekontroll. Använd motionsrekommendationerna nedan för att reflektera över din egen fysiska aktivitet.

Du kan fråga en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården eller kommunala motionstjänster om råd om hur du kan börja motionera och hitta en lämplig gren. Handledd motion erbjuds bland annat av kommuner, olika föreningar och privata tjänsteleverantörer.

Uppdaterad 28.2.2023