Att äta och svälja förändras med åldern. Ätandet påverkas av många faktorer, till exempel alla sinnesfunktioner. Ändringar i dessa funktioner kan därför leda till förändringar i ätandet.
Lukt-, smak-, syn-, känsel- och till och med hörselförnimmelser påverkar matlusten, förmågan att svälja och hur tilltalande maten upplevs. Alla dessa sinnen kan försämras vid normalt åldrande och framför allt vid sjukdomar som påverkar dessa sinnen.
Med åldern blir muskelfunktionen långsammare och vävnaderna förslappas. Därmed krävs det mer tid för sväljfunktionens olika steg när maten passerar från munnen till svalget och därifrån via matstrupen till magsäcken. Stegen överlappar också varandra i viss utsträckning.
Att svälja och andas måste ske mycket strukturerat. Avsikten är att när jag säljer andas jag inte och när jag andra sväljer jag inte. Då kan struphuvudets muskler och struplocket skydda andningsvägarna så att jag inte sväljer fel ner i luftstrupen utan säkert ner i matstrupen.
Svårt att svälja – en risk för näringsbrist
Sväljningssvårigheter (dysfagi) ökar risken för näringsbrist särskilt hos äldre personer. Om det är svårt eller obehagligt att svälja börjar särskilt ensamboende äldre äta och dricka mindre. Då är risken för näringsbrist påtaglig. God näringsstatus hos de äldre förebygger risken för sväljningssvårigheter.