Gå till sidans innehåll

Muskelbristning och muskelkramp

Muskelbristning och muskelkramp (sendrag) uppstår ofta i liknande förhållanden. Symtomen uppträder vanligen när muskeln är belastad och spänd under intensiv ansträngning. Muskelbristning och muskelkramp kan behandlas hemma.

Muskelbristning

Muskelbristning avser en skada som uppstått i muskeln och som bryter muskelfibrerna. Skadestället är smärtsamt och det kan finnas svullnad och blåmärken som orsakats av blödning. De vanligaste ställen för muskelbristning utgörs av vadmuskeln, lårmuskeln, bicepsen och magmusklerna, men bristningen kan uppstå i vilken muskel som helst under lämpliga förhållanden. Muskelbristning kan också vara som en följd av ett direkt slag.

Muskelkramp, det vill säga sendrag

Muskelkramper, det vill säga sendrag, kan förekomma i en trött muskel under ansträngning eller efter det. Muskelkramper förekommer ofta på natten. Kraftig svettning och att arbeta i hög värme utsätter till muskelkramperna. Också åldrandet och några sjukdomar kan utsätta till muskelkramperna. Man finner inte alltid någon förklarande orsak. Vid muskelkramp dras muskeln plötsligt samman vilket orsakar svår smärta vid muskeln som dragits samman. Muskeln återhämtar sig snabbt, men kan kännas öm ännu en längre tid. De typiska ställena för muskelkrampen är de nedre extremiteterna, men de kan också förekomma på andra ställen.

Upphöjd ställning, kylbehandling och ett förband som lätt trycker på skadestället underlättar symtomen på muskelkramp (muskelbrott). Kylbehandlingen rekommenderas i 15–20 minuter åt gången och den kan upprepas från 1–2 timmars mellanrum vid behov. Mindre muskelskador läker väl och man kan börja rehabiliteringen med lätt ansträngning, ifall smärtan tillåter, om redan några dagar efter att skadan uppstått. Smärta som orsakats av en muskelkramp (muskelbrott) kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel (till exempel ibuprofen) som kan köpas på apoteket utan recept. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produkt.

Att man tar hand om vätske- och saltbalansen minskar muskelkramperna. Vid fysiska aktiviteter och motionsprestationer kan muskelbristningarna förebyggas också genom att värma upp och sträcka på musklerna före aktiviteten och prestationen. Studierna har inte visat att användningen av magnesium förhindrar muskelkramperna. Den bästa behandlingen av muskelkrampen är att man upphör med den rörelse som orsakat krampen, lätt massage och försiktig stretchning av muskeln. Om krampen inte försvinner, kan det vara en bristning i muskeln.

Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • styrkan i muskeln har försvagats som ett resultat av bristning.

  • muskelbristning orsakar kraftig smärta.

  • man kan känna en tydlig grop i muskeln efter bristning.

  • skadan inte har läkt inom 2–6 veckor.