Gå till sidans innehåll

Löss

Huvudlöss är vinglösa insekter på ett par millimeter som behöver blod från människan för att kunna överleva och som förökar sig snabbt. Löss förekommer i håret och sprider sig från en människa till en annan i nära kontakt. Behandlingen av huvudlössen måste börjas omedelbart efter att man konstaterat smittan.

Lössen övergår från en människa till en annan i nära kontakt genom att kräla eller till exempel genom huvudbonader eller hårborstar. Huvudlössen varken flyger eller hoppar och de sprider sig inte via husdjur. Det kan vara svårt att urskilja den lilla och genomskinliga lusen, men deras mannagrynsliknande ägg, det vill säga gnetter, kan lättare ses nära hårbotten. Löss förökar sig snabbt. Honlöss lägger ett hundratal ägg under livstiden (en månad). Äggen kläcker efter ungefär tio dagar. Löss orsakar ofta epidemier i skolor och vårdinrättningar. Löss sprider inga sjukdomar. Lussmitta beror inte på dålig hygien och någon upprepad hårtvätt hindrar inte heller smittan. Den bästa behandlingen är förebyggande.

Huvudlöss biter i hårbottnet vilket orsakar att det kliar. Bettet är punktliknande och rodnar tydligt. På grund av att man kliar sig kan huden bli infekterad. Lussmitta kan också vara symtomfri.

Man kan använda en kam med täta tänder för att hitta huvudlöss och gnetter. Fuktat och balsambehandlat, oraggigt hår kammas systematiskt igenom över hela huvudet två gånger. Alla familjemedlemmars hår ska kontrolleras om det i familjen konstateras lussmitta.

De familjemedlemmar som blivit infekterade behandlas med lusschampo som innehåller permetrin eller med någon annan lösning som avsetts för att bekämpa löss. Apotekspersonalen hjälper vid behov till med att välja rätt produkt.

Håret ska kammas noggrant alltigenom med en kam med täta tänder före och efter schampobehandlingen. Man ska inte använda någon hårbalsam före behandlingen. Kammen ska torkas på papper efter varje slag så att de lösgjorda lössen inte förs tillbaka till håret. Man ska fortsätta att kamma med luskammen åtminstone varannan dag för två veckor.

Att man tvättar sängkläder och huvudbonader kan vara till hjälp vid hindrande av lussmitta. Man måste alltid meddela närståendekretsen av den som blivit infekterad och till exempel skolan om smittan. För att kunna förebygga lussmittor lönar det sig att ha huvudbonader och halsdukar i jackärmen.

Det är värt att kontakta hälso- och sjukvården om

  • lössen inte försvinner trots god egenvård och förebyggande av nya smittor.