Gå till sidans innehåll

Hypertrofisk kardiomyopati

6.11.2019


Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är en sjukdom i hjärtmuskeln. Vid hypertrofisk kardiomyopati kan hjärtmuskeln bli mycket tjock, vanligtvis i kammarseptumet (den del av hjärtat som ligger mellan vänster och höger kammare). Hur tjock muskeln är och hur mycket av den som är onormal varierar från person till person.

Den vänstra kammaren är nästan alltid förtjockad, men hos vissa personer förtjockas även muskelväggen i den högra kammaren. Hos vissa personer orsakar förtjockningen av hjärtmuskeln en blockering av blodflödet bort från hjärtat; detta kallas hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati (HOCM).

I ett normalt hjärta är cellerna som utgör hjärtmuskeln placerade i raka rader. Hos HCM-patienter är cellerna däremot oorganiserade och ligger i oordnade lager (s.k. myocardial disarray). Hjärtmuskeln kan också bli allt stelare, vilket gör det svårare att pumpa.

Det europeiska nätverket för sällsynta hjärtsjukdomar (ERN GUARD-Heart) har producerat en omfattande patientguide om sjukdomen. Guiden innehåller bland annat information om sjukdomens symtom, behandling, diagnostisering samt ärftlighet och förekomst.

Du kan läsa patientguiden på finska på nätverkets officiella webbplats:

ERN GUARD-Heart Patientinformation: I guiden Hypertrofisk kardiomyopati beskrivs kortfattat de undersökningar som används för att diagnostisera och följa upp sjukdomen:

  • EKG

  • Ultraljudsundersökning av hjärtat (echo)

  • Magnetundersökning av hjärtat (MRI)

  • Kliniskt belastningsprov

  • Långsiktig registrering av EKG

  • Genetisk testning