Gå till sidans innehåll

Atrioventrikulär septumdefekt

11.8.2020 Barnkardiologer, HUS, Nya barnsjukhuset


Atrioventrikulär septumdefekt (Atrio-Ventricular Septal Defect, AVSD) är en medfödd utvecklingsstörning, där det förekommer en öppning mellan förmaken och kamrarna. Ofullständig AVSD är en stor öppning mellan förmaken utan septumdefekt, varvid defekten också kallas ASD primum. AVSD är vanligt vid vissa syndrom, till exempel Downs syndrom (trisomi 21).

Vid fullständig atrioventrikulär septumdefekt finns det i stället för två normala separata klaffar endast en enda atrioventrikulär klaff med öppningar i hjärtats båda kammare. Det finns också en spricka i vänster segelklaff, som stängs under den korrigerande operationen. Segelklaffarnas struktur kan variera mycket mellan olika patienter. Strukturen avgör i stor utsträckning patientens långsiktiga prognos. En svårt missbildad klaff kan inte repareras till normal funktion, även om öppningarna i skiljeväggen mellan förmak och kammare kan stängas.

AVSD behandlas alltid kirurgiskt. Patienterna utvecklar ofta hjärtsvikt redan i spädbarnsåldern på grund av shuntflödet på både förmaks- och kammarnivå, vilket leder till en överdriven lungcirkulation. Under de första levnadsveckorna före en operation kan symtomen lindras med vätskedrivande läkemedel (diuretika), genom att säkerställa ett tillräckligt energiintag med hjälp av näringstillskott och vid behov genom en näsmagslang. Förekomsten av ett hål i skiljeväggen mellan förmak och kammare ger upphov till ett förhöjt lungartärtryck och korrigeras vid 2–6 månaders ålder. Partiell AVSD (ASD primum) korrigeras vid 1–2 års ålder. Om klaffarna mellan förmak och kammare kan repareras är långtidsprognosen god.

Defekten kan upptäckas vid ultraljudsundersökningar under fosterstadiet.