Gå till sidans innehåll

Anvisningar om oral självvård vid diabetes

Genom att följa dessa anvisningar kan du hålla munnen och tänderna i bättre skick.

Syftet med tandborstningen är att avlägsna bakteriebeläggningen som samlas i synnerhet vid tandköttskanten och som orsakar tandköttsinflammationer och förlust bindvävnader som är fäste för tänderna. Också med tanke på karies är det nödvändigt att avlägsna bakteriebeläggningen.

Enligt undersökningar uppnås det bästa resultatet med en eltandborste, men också en manuell tandborste duger, om den känns behagligare. Det viktigaste är att kunna använda borsten på ett ändamålsenligt sätt.

Rengör tandköttsgränserna noggrant när du borstar. Rengör med tandborste eller tandtråd mellan tänderna varje dag.

Med tanke på karies är det ytterst viktigt att en fluortandkräm används. Hos unga personer uppstår karies i allmänhet i krondelen av tanden och vid tandköttskanterna, hos äldre uppstår karies dessutom vid tandroten. På grund av sjukdomar i bindvävnaden har rötterna eventuellt blottats.

Efter behov kan en tandläkare skriva ut ett recept för en tandkräm med högre fluorhalt för att stoppa och förebygga karies.

Syraattackerna minskar, om du har en regelbunden måltidsrytm och undviker småätande. Syrliga drycker, inklusive juice, syrliga energidrycker och lightläskedrycker, bidrar i sin tur till syraattackerna.

Ett högt blodsockervärde sprider sig också till munnen där det ökar risken för karies och muninfektioner.

I insulinbehandling är det svårt att tidvis undvika lågt blodsockervärde som kanske måste korrigeras flera gånger per vecka med sötad kost eller dryck. Också i detta fall kan syraattacken avbrytas med xylitolprodukter.

Om du har problem med munslemhinnorna, till exempel afte eller lichen planus, välj en tandkräm som inte innehåller skummande ingredienser. Förekomsten av lichen planus är vanligare hos personer med diabetes. En tandläkare eller munhygienist hjälper dig att välja rätt vårdprodukter.

Desinficerande munsköljmedel bör inte användas under en längre tid. De påverkar munnens naturliga skyddande bakterier negativt.

Utöver de negativa effekterna på den allmänna hälsan, i synnerhet kärlhälsan, ökar rökning dessutom risken för även svårare inflammationer i tändernas bindvävnader samt försämrar läkningen, även om bakteriebeläggningen avlägsnas.

Snus orsakar slemhinneskador, förändringar i tandköttet och missfärgning av tänderna. Tandköttet kan dra sig tillbaka och inflammeras samt rotytorna blottas. Dessutom kan socker ha lagts till i snuset.

Det är ytterst viktig att sluta röka och använda snus, och tandvårdspersonalen ger stöd för att minska eller avsluta användningen.

För behandling av torr mun finns fuktgivande sprayer, munsköljmedel och gel som kan appliceras på torra och ömma slemhinnor. Också matolja kan ge lindring. Vid ökad törstkänsla ska enbart vatten intas. Också sockerfria safter eller syrade drycker är skadliga för tänderna.

Xylitol förhindrar tillväxten av bakterier som orsakar karies och avbryter syraattacken. Efter en måltid eller ett mellanmål är det bra att några minuter tugga xylitoltuggummi eller suga på en xylitolpastill.

Om du har diabetes är det särskilt viktigt att du regelbundet går på oral undersökning och behandling. Inspektionsintervallet varierar från tre månader till ett år. De flesta besöker en tandläkare eller en munhygienist var sjätte månad. Tillsammans med munvårdspersonalen väljs individuellt anpassade förnödenheter för munvården hemma och görs en genomgång av hur de används.

Uppdaterad 31.10.2023