Gå till sidans innehåll

Salt endast i små mängder

Rikligt saltintag är en betydande riskfaktor då det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Salt höjer blodtrycket och förvärrar svullnad.

Lagom saltintag är högst 5 gram per dag, vilket svarar mot en tesked. Smaksinnet vänjer sig vid mindre salt inom några veckor. Enbart minskat saltintag som sådant sänker blodtrycket och höjer blodtrycksläkemedlens verkningseffekt.

Dagliga val har stor betydelse för saltintaget, det lönar sig att fästa särskild uppmärksamhet vid saltmängden i bröd, uppskärningar och färdigmat. Gränsen för saltsnålt i procent i olika livsmedel:

Livsmedel

Saltmängd

Bröd

0,9 %

Knäckebröd och skorpor

1,2 %

Flingor och mysli

1,0 %

Uppskärningar och korv

1,5 %

Helköttsuppskärningar

2,0 %

Färdigmat och -såser

0,8 %

Kött- och fiskprodukter samt vegetariska produkter

1,0 %

Hjärtsymbolen är till hjälp i valet av produkter som innehåller en måttlig mängd salt.

Man kan tillreda läcker mat även utan salt och i stället använda olika kryddor, till exempel olika pepparsorter, örter, vinättika, kryddgrönsaker (lök, rotfrukter osv.) och tomatbaserade produkter, till exempel krossade tomater.

Uppdaterad 30.9.2023