Gå till sidans innehåll

Kolhydratkällor

Tampereen Diabetesyhdistys (Tammerfors Diabetesförening) har sammanställt informationsblad om identifiering av kolhydratkällor på många språk.

Nedan hittar du information om livsmedel som innehåller kolhydrater, portioner som innehåller ca 10 g kolhydrater och livsmedel som inte innehåller kolhydrater.

På bilden visas maträtter och mellanmål som innehåller kolhydrater. Socker, honung, sötsaker, bröd och bakverk, gröt, flingor och mysli, mjölkprodukter och glass, baljfrukter, potatis, ris, pasta och majs, bär, frukter, juice och saft innehåller kolhydrater. Vegetariska produkter som havre- och sojadrycker och yoghurt innehåller också kolhydrater. Mängden kolhydrater i dessa kan variera avsevärt beroende på vilken råvara som används.

På bilden finns mat och snacks som innehåller 10 g kolhydrater. Till exempel 2 dl mjölk, osmaksatt fil eller yoghurt, 1 dl yoghurt, en frukt eller en halv banan som väger ca 100 g, 2-3 dl bär, 1 dl flingor, 1 dl gröt, en brödskiva som väger ca 20 g, en halv karelsk paj, en kycklingäggsstor potatis, ett knäckebröd, knappt 1 deciliter ris, pasta eller potatismos och 1 dl glass innehåller ca 10 g kolhydrater.

Fisk, fjäderfä, kött, ost, olja och grönsaker innehåller inte signifikant kolhydrater. På bilden finns exempel på dessa livsmedel.

På bilden visas maträtter och mellanmål som inte innehåller kolhydrater. Till exempel fisk, kyckling, ägg, kött, bredbart fett och oljor, ost, kaffe, te, osötad light saft, grönsaker och nötter innehåller inte kolhydrater i några betydande mängder.

Uppdaterad 30.9.2023