Gå till sidans innehåll

Hälsofrämjande kostvanor vid diabetes

Som person med diabetes kan du äta mat av samma kvalitet som rekommenderas för hela befolkningen. Målet är blodsocker- och viktkontroll samt främjande av hjärthälsan.

Dietrekommendationerna för personer med diabetes tillåter en mycket fri sammanställning av en individuell diet då det gäller fördelningen av kolhydrater, protein och fett. Det finns inte endast en rätt diet, utan en lämplig diet kan sammanställas på många olika sätt med beaktande av de personliga preferenserna, det egna hälsotillståndet/de egna sjukdomarna.

När du äter är det viktigt att du är uppmärksam på måltidsrytmen, den totala mängden mat och den energi som den ger samt kvaliteten på kolhydrater, protein och fett. Riktningen ges av mattriangeln och tallriksmodellen.

Under den tid av dygnet man är vaken är det bra att äta något med cirka 3–4 timmars intervall. En regelbunden måltidsrytm innefattar i allmänhet frukost, lunch och middag samt efter behov mellanmål. Detta är till hjälp för att ha kontroll över måltidsstorlekarna, hålla en jämnare blodsockernivå under dagen och är till fördel också i viktkontrollen.

Den totala mängden mat ställs i proportion till energiförbrukningen. Om målet är att gå ner i vikt ska viktminskningen vara måttlig, cirka 2 kg per månad. Detta kan uppnås genom att minska dagliga energiintag med cirka 500 kilokalorier.

Genom egna val kan man påverka effekterna av måltiderna på blodsockernivån och hjärthälsan. Lågt saltintag, val av mjuka fetter (vegetabiliska oljor, vegetabiliska oljebaserade pålägg, naturell nötter, mandlar och frön) och fullkornsgrönsaker, rotfrukter, grönsaker, bär och frukt som fiberkällor är viktig för hjärthälsan. En tillräcklig fibertillförsel har i allmänhet en positiv inverkan också på blodsockerbalansen.

Hjärtsymbolen är till hjälp då det gäller att i varje produktgrupp välja hjärthälsosamma produkter.

Egenmätningar hjälper dig att identifiera de individuella effekterna av olika typer av mat. Effekterna på blodsockret syns i egenmätningar av blodsockret eller i glukossensorns resultat. Det lönar sig också att följa blodtrycket hemma med egna mätningar för att se hur ditt ätande påverkar blodtrycket. Viktkontroll hjälper till att följa upp vikten hemma med jämna mellanrum.

Uppdaterad 30.9.2023