Gå till sidans innehåll

Kortvarig användning av glukossensor vid behandlingsplanering

Genom glukossensorering får man en uppfattning om hur blodsockret växlar under dygnet. Det kan användas för att planera behandling.

Kortvarig användning av 2-4 veckors sensor hjälper till att planera behandlingen. Om sockerhemoglobinet HbA1c eller blodsockervärdet på morgonen till exempel inte ligger på målnivå, kan man genom glukossensorn utreda vilken tid på dygnet blodsockret stiger eller om det är hypoglykemi utan symtom som ligger bakom.

Vid kortvarig sensoranvändning är det viktigt att alla faktorer som påverkar blodsockret registreras. På så sätt kan man jämföra eventuella ändringar i blodsockret och tolka dem på rätt sätt. I praktiken ska man alltså anteckna sina måltider och hur mycket kolhydrater de innehåller, läkemedelsbehandling för blodsockret, insulindoser, motion och hur ansträngande den varit samt eventuella sjukdagar.

Kortvarig sensoranvändning kan göras till exempel 1–2 veckor före ett mottagningsbesök. Efter besöket kan man sedan bedöma hur behandlingsändringarna fungerar genom en ny glukossensorperiod.

Uppdaterad 30.9.2023