Gå till sidans innehåll

Springmask

Springmaskar är ganska vanliga hos barn i lekåldern. Springmasken är en tunn, ljus rundmask som är knappt en centimeter lång. Den lever i tarmen och honorna lägger ägg nära ändtarmsöppningen. Sjukdomen sprids lätt via händer, leksaker, sängkläder och tvättutrymmen, och äggen överförs via munnen till tarmarna. Äggen är mycket tåliga och lever i upp till flera veckor i rumstemperatur, till exempel i sängkläder. Äggen är dock så små att man inte kan se dem med blotta ögat.

Klåda i ändtarmsöppningen är det vanligaste symtomet vid misstänkt springmask. Ibland kan det också finnas utslag på skinkorna. Bleka maskar som är ungefär en centimeter långa kan vara synliga på avföringens yta.

Klådan kan uppträda först 1–2 månader efter smittan. Vid behov kan man söka efter maskar i ett avföringsprov eller ta ett prov från ändtarmsöppningen med en bomullspinne för att konstatera sjukdomen.

Behandlingen av springmask är det receptfria läkemedlet pyrvin, som fåspå apoteket. Hela familjen (även symtomfria familjemedlemmar) bör behandlassamtidigt, och sängkläder, handdukar och underkläder bör bytas. God hand- ochtoaletthygien samt korta och rena fingernaglar kan bidra till att förhindrasmittspridning. Läkemedelskuren upprepas efter två veckor. Läkemedlet kan ledatill att avföringen och urinen blir rödaktiga, men det är ofarligt ochförsvinner vanligtvis inom några dagar. Husdjur smittas inte av maskarna ochhusdjurens maskar smittar inte människor.