Gå till sidans innehåll

Mononukleos, kyssjuka

Mononukleos är en virussjukdom som smittar från person till en annan via saliven, och därför brukar den också kallas kyssjuka. Små barn får vanligtvis viruset från sina föräldrar och sjukdomen är vanlig hos barn under 5 år. Mononukleos är också vanligt hos unga vuxna. Hos personer som haft mononukleos stannar viruset kvar i kroppen och kan ibland utsöndras i saliven. Detta innebär att även en symtomfri person obemärkt kan sprida viruset vidare. Om halsont åtföljs av andningssvårigheter, talsvårigheter (grötigt tal) eller en misstanke om ett främmande föremål bör du söka vård omedelbart.

Hos små barn kan mononukleos vara symtomfri eller bara leda till lätt feber. Hos äldre barn kan febern pågå i upp till tre veckor, men vanligtvis varar den en vecka. Barnet har också ont i halsen, förstorade lymfkörtlar i halsen och beläggningar i svalget. Hos vissa barn kan det primära symtomet vara svullnad av ögonlocken.

Sjukdomen kan diagnostiseras med hjälp av symtom och ett blodprov. Det finns ingen medicinering mot sjukdomen, den läker av sig själv. Återhämtningen är dock långsammare än vid en normal luftvägsinfektion och kan ta några veckor till några månader. Barnets tillstånd kan lindras med febernedsättande och smärtstillande läkemedel.

  • Svårt halsont (förutom mononukleos kan barnet ha bakteriell halsfluss som kräver antibiotikabehandling).

  • Barnet äter inte på grund av smärtan i halsen.